Доступність посилання

ТОП новини

Лідера боснійських сербів після референдуму викликали на допит у прокуратуру


Мілорад Додик виголошує промову після оголошення результатів референдуму. Пале, Боснія і Герцеговина, 25 вересня 2016 року
Мілорад Додик виголошує промову після оголошення результатів референдуму. Пале, Боснія і Герцеговина, 25 вересня 2016 року

Лідера боснійських сербів, президента Республіки Сербської Мілорада Додика викликали до прокуратури після проведеного 25 вересня всупереч рішенню Конституційного суду Боснії і Герцеговини референдуму про святкування Дня Республіки Сербської. Це сталося після того, як в ході голосування боснійські серби більшістю голосів підтримали пропозицію відзначатиДень Республіки Сербської 9 січня.

Правоохоронці викликали Додика у якості підозрюваного для розгляду справи в прокуратурі. Жодних подробиць про ймовірні звинувачення і фактаж справи немає.

Додик факт виклику на допит в прокуратуру назвав політично мотивованим.

«Не можна очікувати побудови держави, заснованої на арештах політичних опонентів. Референдум буде залишатися незаперечним фактом, і це матиме значення, нестиме Мілорад Додик відповідальність чи ні», – сказав політик.

Представники західних країн та офіційний Белград рекомендували лідерам боснійських сербів не проводити референдум, оскільки стверджували, що він призведе до погіршення міжетнічних відносин у Боснії і Герцеговині.

Держдепартамент США засудив референдум як «незаконний». Посольство США в Сараєво заявило, що підтримує дії прокурора, попередивши, що референдум призведе до «ізоляції і невизначеності» для Республіки Сербської.

Конституційний суд Боснії і Герцеговини скасував референдум, назвавши питання про святкування Дня Республіки Сербської незаконним, оскільки йдеться про дату, коли самопроголошений парламент боснійських сербів 1992 року проголосив так звану Сербську Республіку Боснію і Герцеговину, котру згодом перейменували на Республіку Сербську.

XS
SM
MD
LG