Доступність посилання

ТОП новини

Лідер боснійських сербів відмовився йти на допит у прокуратуру Сараєва


Мілорад Додик виголошує промову після оголошення результатів референдуму. Пале, Боснія і Герцеговина, 25 вересня 2016 року
Мілорад Додик виголошує промову після оголошення результатів референдуму. Пале, Боснія і Герцеговина, 25 вересня 2016 року

Лідер боснійських сербів, президент Республіки Сербська Мілорад Додик відмовився прийняти виклик до прокуратури, заявивши, що не поїде до Сараєва на допит, оскільки боїться за свою безпеку.

«Я не поїду до прокуратури у Сараєві, але готовий дати свідчення у будь-якій іншій на території Республіки Сербської», – сказав Додик на прес-конференції у вівторок.

Прокуратура викликала Мілорада Додика 27 вересня після проведеного у неділю всупереч рішенню Конституційного суду Боснії і Герцеговини референдуму про святкування Дня Республіки Сербської. Під час голосування боснійські серби більшістю голосів підтримали пропозицію відзначати День Республіки Сербської 9 січня.

Представники західних країн та Белград рекомендували лідерам боснійських сербів не проводити референдум, оскільки стверджували, що він призведе до погіршення міжетнічних відносин у Боснії і Герцеговині.

Держдепартамент США засудив референдум як «незаконний». Посольство США у Сараєві заявило, що підтримує дії прокурора, попередивши, що референдум призведе до «ізоляції і невизначеності» для Республіки Сербської.

Конституційний суд Боснії і Герцеговини скасував референдум, назвавши питання про святкування Дня Республіки Сербської незаконним, оскільки йдеться про дату, коли самопроголошений парламент боснійських сербів 1992 року проголосив так звану Сербську Республіку Боснію і Герцеговину, котру згодом перейменували на Республіку Сербську.

XS
SM
MD
LG