Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання електроенергії: допоможе енергетикам чи посилить інфляцію?


Київ – Із жовтня електроенергія для промислових споживачів в Україні подорожчає на 10%, її вартість для частини підприємств становитиме близько двох гривень, повідомляє Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). В уряді та в НКРЕКП наголошують, що навіть після підвищення вартість струму для виробництв буде нижчою, ніж у середньому в ЄС. Напередодні у Кабміні говорили про можливість зниження ціни електроенергії завдяки змінам до законодавства, які дають змогу споживачеві обирати, в якої саме електростанції чи компанії купувати енергію. Частина експертів, тим часом, вважає підвищення електричного тарифу для промисловості шкідливим для економіки і для добробуту українців.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила роздрібні тарифи енергопостачальних компаній на електроенергію на жовтень 2016 року майже на 10%.

Про це йдеться в постанові комісії від 27 вересня 2016 року.

«Різниця цін на електроенергію для промисловості в Україні та в ЄС» – НКРЕКП
«Різниця цін на електроенергію для промисловості в Україні та в ЄС» – НКРЕКП

Так, роздрібні тарифи для споживачів першого класу напруги від 1 жовтня зростуть на 9,9% – із 1,4314 гривні до 1,5728 гривні за 1 кВт-год (без ПДВ), Для споживачів другого класу ціни виростуть на 9,6%, із 1,7978 гривні до 1,9699 гривні за кіловат-годину.

Раніше, 26 вересня, прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що вважає поточні ціни на електроенергію для промисловості неконкурентоспроможними.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

За його словами, необхідно знайти рішення, щоб оптимізувати ціни на електроенергію.

У той же час в НКРЕКП у своєму повідомленні про встановлені на жовтень тарифи зазначила, що нинішні ціни на електроенергію для промисловості на 54% нижчі від середньоєвропейського рівня.

У середині вересня Віталій Бутенко, директор з комерційної діяльності компанії «ДТЕК Енерго», яка володіє найбільшою часткою теплових електростанцій в Україні, у розмові з журналістами наголосив, що за умови нинішніх цін на вугілля відпускні ціни на електроенергію для ТЕС не забезпечують стабільної роботи електростанцій у зимовий період та мінімальної рентабельності. Окрім того, тарифи не залишають великого поля для маневру із закупівлею вугілля з Польщі та ПАР як альтернативи «чорному золоту» із зони бойових дій на Донбасі. Саме тому з цих напрямків ДТЕК купує для створення зимових запасів менше вугілля, ніж це можливо, зауважує Бутенко.

Підвищення цін на електроенергію погіршить конкурентоздатність українського бізнесу та сприятиме подальшому зростанню рівня інфляції, сказав у коментарі Радіо Свобода президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охріменко.

«Підвищення цін для промисловості – це чергова помилка уряду Гройсмана. Інфляція і без того є високою, і підвищення енергетичних тарифів вплине на собівартість продукції та на ціни. А доходи населення залишаються низькими, і диспропорція між ними і між рівнем цін зростає. І все це негативно впливає на добробут населення», – стверджує експерт.

Але бізнес, за його словами, часто не може підвищувати оптові ціни на свою продукцію, зокрема через конкуренцію і те, що зростання відпускних цін у нинішніх умовах не означатиме автоматичного зростання прибутків. Тож в умовах підвищення тарифів українське виробництво заганяє себе до глухого кута, з якого не бачить виходу.

Утім, на початку цього року Кабмін, який тоді ще очолював Арсеній Яценюк, бачив можливості для зменшення цін на електроенергію. Підприємства, а згодом і звичайні громадяни зможуть обирати постачальника електроенергії, залежно від цін та умов, які він пропонує, такі норми передбачені законом про ринок електроенергії, проект якого уряд затвердив у березні, у квітні передав до парламенту, але згодом відкликав.

Оновлену версію цього законопроекту днями презентував у Верховній Раді міністр палива та енергетики Ігор Насалик, після чого парламент ухвалив його за основу.

Переваги створення ринку електричної енергії в першу чергу відчують споживачі
Ігор Насалик

«Законопроект вирішує три найважливіші питання: удосконалює державну політику в електроенергетиці, імплементує вимоги Третього енергетичного пакету реформ ЄС та вдосконалює структуру й функціонування ринку. Переваги створення ринку електричної енергії в першу чергу відчують споживачі. Від споживача, який не має прав і просто приймає ціну за неякісні послуги до головного суб’єкту ринку, який бере активну участь в ньому», – наголосив Насалик.

Він визнав, що споживач має право вибору і це головна вимога цього закону.

«Саме цей закон дає можливість в середньостроковій перспективі привести до зниження цін на електричну енергію. На ціни впливатимуть лише виробники електроенергії, з одного боку, і постачальники – з іншого боку. Жодного адміністративного втручання», – додав урядовець.

Закон про ринок електроенергії, зокрема в частині вибору постачальника, запрацює щонайменше через два роки, стверджує частина експертів з питань енергетики.

Оскільки, пояснюють фахівці, півтора роки триватиме лише реформування НКРЕКП, склад якої має оновитися, а потім комісія розроблятиме регуляторні документи для ринку електроенергії, які враховують конкуренцію виробників та вільне ціноутворення.

Ціни підіймають, бо не ліквідовані корупційні «дірки» і бракує грошей на субсидій – Ларцев

Зі свого боку, експерт з питань енергетики Володимир Ларцев зауважує, що підвищення тарифів для промислових споживачів свідчить про кризу з фінансуванням субсидій та про збереження корупційних «дірок» у бюджеті.

«Частина експертів, які працювали у НКРЕ раніше, вважають, що нинішні промислові тарифи на енергоресурси в Україні не є нижчими, ніж в ЄС, а часто вже й перевищують європейський рівень. У лютому 2016 року НКРЕКП затвердила графік поетапного підвищення цін на електроенергію для споживачів, щоб уникнути перехресного субсидування, коли промисловість платить більше, щоби компенсувати низькі ціни для населення. Але останні підвищення тарифів засвідчили, що ця стратегія провалилася, – стверджує Ларцев. – Нещодавно електричний тариф для промисловості підвищили на 8-10%, а з жовтня – він виросте повторно. Одна з причин – те, що кількість домогосподарств, які мають право на субсидії, сягнула 9 мільйонів, тобто є удвічі більшою, ніж планувалося. Для субсидування потрібні гроші, а брати їх нізвідки, оскільки чимало корупційних дірок не закрито».

Володимир Ларцев визнає, що підвищення вартості електроенергії з жовтня значною мірою вирішує для влади проблему пошуку коштів на субсидування, та навіть зменшує дефіцит у «ДП «Енергоринок». Але небажання влади припиняти корупцію, і навіть долучення чинної влади до схем (із завищенням вартості вугілля і частково – газу) призводить до того що субсидії й надалі сплачуватимуть великою мірою за рахунок промисловості, підсумовує аналітик.

Український уряд та частина міжнародних фінансових інституцій припускають, що у 2017 році українська економіка може зрости на 3%. Проте частина експертів, опитаних Радіо Свобода, побоюються, що вищі ціни на електроенергію суттєво стримуватимуть таке зростання.

Між тим підрахунки аналітиків «Діксі Груп» свідчать, що в середньому в Євросоюзі електроенергія є дорожчою в кілька разів, ніж в Україні. Утім, український тариф для промисловості після подорожчання наблизиться до середньоєвропейського, який становить у перерахунку близько 2,7 гривні за кіловат-годину.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG