Доступність посилання

ТОП новини

Із дотриманням прав людини в Криму гірше, ніж у Росії – координатор програм Freedom House


Метью Шааф
Метью Шааф

Координатор програм міжнародної правозахисної організації Freedom House Метью Шааф заявив про постійне погіршення дотримання прав людини в анексованому Росією Криму. Як зазначив він журналістам у Києві 27 вересня, ситуація з правами на півострові гірша, аніж в Росії.

«За нашими звітами, в Криму гірше, ніж у сусідній Росії з точки зору дотримання прав людини. Думські вибори, які були проведені в Криму, не виправдовують анексію Криму. Що повинно бути на порядку денному громадянського суспільства й захисників прав людини у Криму – змушувати залучити міжнародні інстанції. Тому що, як ми бачимо, мало хто може вплинути на ситуацію в Криму зараз. Одним із найважливіших кроків має бути постійна міжнародна присутність на півострові з боку ООН, ОБСЄ чи інших організації, оскільки незалежні спостерігачі й журналісти змушені залишити Крим», – зазначив Шааф.

Також він наполіг на тому, що питання Криму не повинно бути «вирване з обговорень» на міжнародних зустрічах.

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Криму й закликало припинити тиск. Також МЗС звернулося до міжнародного співтовариства із проханням застосувати всі можливі види правового й політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова, а також звільнення всіх українських політв'язнів і заручників.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG