Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко про виступ Рівліна: шкода, що деякі лідери користуються штампами радянської пропаганди


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко назвала некоректною і недипломатичною заяву президента Ізраїлю про причетність українців, зокрема членів ОУН, до масового вбивства і переслідування євреїв в роки Другої світової війни.

Рівлін заявив про це 27 вересня на парламентських слуханнях у Верховній Раді, присвячених 75-й річниці трагедії в Бабиному Яру.

«Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру», – написала Геращенко у Facebook.

«Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби в парламенті країни, що сьогодні важко бореться за свою незалежність. Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальної цілісності України. Цих слів, переконана, чекали і українські євреї, що сьогодні також на фронті, в аеророзвідці, в українській армії відстоюють незалежну Україну», – додала вона.

За словами Геращенко, нинішня ситуація свідчить про те, як Україні потрібно активізувати зусилля, «щоб світ знав більше правди про українську історію, в тому числі і про Бабин Яр, тему якого замовчували «совєти», але голосно підняли саме українські патріоти».

27 вересня Рівлін під час парламентських слухань на тему «75-і роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» у Києві заявив, що на території України в період Другої світової війни було вбито близько 1,5 мільйона євреїв. «Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували в братські могили. Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися члени ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Справедливо і те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу, ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала», – сказав Рівлін.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир Вятрович також назвав слова президента Ізраїлю міфом, поширеним з радянського минулого.

XS
SM
MD
LG