Доступність посилання

ТОП новини

Голова сучасної ОУН: звинувачення ОУН у Голокості – це зневаження українців


Президенти України й Ізраїлю Петро Порошенко і Реувен Рівлін (л) в українському парламенті, 27 вересня 2016 року
Президенти України й Ізраїлю Петро Порошенко і Реувен Рівлін (л) в українському парламенті, 27 вересня 2016 року

Голова нинішньої Організації українських націоналістів Богдан Червак назвав «плювком в душу українцям» слова президента Ізраїлю Реувена Рівліна про причетність українців, зокрема членів ОУН часів Другої світової, до Голокосту.

«Те, що зробив президент держави Ізраїль в українському парламенті, можна трактувати однозначно – плювок в душу українцям. Звинуватити ОУН в Голокості та ще під час парламентських слухань з нагоди 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру – це зневажити українську націю», – написав Червак у Facebook.

«Перед ним жоден, наголошую, жоден з учасників слухань такого собі не дозволив. Навпаки, усі промовці наголошували: настав час гідно вшанувати пам’ять Олени Теліги і сотень інших учасників похідних груп ОУН, які від рук нацистів загинули у Бабиному Яру. При цьому загинули як борці за незалежність України», – додав Червак.

Він закликав єврейську спільноту України переконати президента Ізраїлю, «що читати московські газети і дивитися росТБ не просто шкідливо, але й непристойно».

Крім того, голова ОУН опублікував список членів ОУН, які у 1941-1943 роках «загинули за Україну і поховані у Бабиному Яру».

27 вересня Рівлін під час парламентських слухань на тему «75-і роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» у Києві заявив, що на території України в період Другої світової війни було вбито близько 1,5 мільйона євреїв. «Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували в братські могили. Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися члени ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Справедливо і те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу, ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала», – сказав Рівлін.

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко назвала некоректними і недипломатичними такі слова президента Ізраїлю.

«Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру», – написала Геращенко у Facebook.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир Вятрович також назвав слова президента Ізраїлю міфом, поширеним з радянського минулого.

XS
SM
MD
LG