Доступність посилання

ТОП новини

Фігуранта справи Сенцова Чирнія етапували в Ростовську область Росії


Олексій Чирній
Олексій Чирній

Засуджений у Росії у справі «кримських терористів» Олексій Чирній етапований із московського слідчого ізолятора «Лефортово» в Ростовську область Росії, повідомив адвокат Ілля Новіков.

Новіков заявив, що наразі невідомо, чи пов’язане етапування Чирія з його можливим обміном. «Це проясниться тижнів за два-три, коли стане відомо, в якій саме установі перебуває засуджений», – додав адвокат у дописі на Facebook.

Кримчанин Олексій Чирній є фігурантом справи Олега Сенцова, яку ще називають «справою кримських терористів». Правозахисники вважають всіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в’язнями.

Чирнія затримали російські силовики в травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, в спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури. Як заявляв російський адвокат Ілля Новіков, який деякий час захищав Олексія Чирнія (його незабаром примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших фігурантів справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через тортури.

Олег Сенцов і кримський активіст Олександр Кольченко в серпні 2015 року були засуджені російським судом до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно за звинуваченням у тероризмі. Вони звинувачення відкинули.

Ще одним фігурантом справи був Геннадій Афанасьєв. Наприкінці 2014 року російський суд визнав його винним у тероризмі і засудив до семи років ув’язнення. Виступачи пізніше на засіданні суду у справі Сенцова і Кольченка, Афанасьєв заявив, що давав свідчення проти них під тортурами і відмовляється від своїх слів. У червні 2016 року Афанасьєв повернувся в Україну в рамках обміну.

XS
SM
MD
LG