Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні слідчі у справі MH17: ми поки що не говоримо про причетність Росії


Під час презентації результатів розслідування
Під час презентації результатів розслідування

Представники міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом у 2014 році, заявляють, що на даний час не можуть говорити про причетність Росії як держави до збиття «Боїнга».

«Ми не можемо зараз заявити більше, ніж те, що «Бук» приїхав із Росії і повернувся туди. Ми не можемо робити ніяких заяв про участь Росії як держави чи людей з Росії», – сказав голова JIT, очільник прокуратури Нідерландів Фред Вестербеке, відповідаючи на питання про те, чи можна говорити про відповідальність Росії за збиття MH17.

Він також додав, що наразі в офіційному статусі підозрюваних ніхто не перебуває. Ідентифікація відповідальних за збиття літака має бути наступним кроком слідства, додав Вестербеке.

«Якщо буде суд, його місце залежить від громадянства підозрюваних», – сказав голова слідчої групи.

Презентуючи результати слідства, Вестербеке заявив, що слідчим відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука», з якого був збитий рейс MH17. «Сьогодні ми більше сказати не можемо», – додав він, відповідаючи на питання про те, хто ці підозрювані.

Відповідаючи на запитання, коли може завершитися розслідування, Вестербеке сказав, що це неможливо спрогнозувати.

Презентуючи результати розслідування у Нідерландах, міжнародна слідча група, заявила, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України.

За словами слідчих, зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого була випущена ракета, був привезений з Росії і невдовзі після запуску ракети повернувся в Росію.

Два дні тому Росія оприлюднила, як стверджується, дані зі своїх радарів, з яких, за заявами Кремля, випливає, що ракета була випущена з території, непідконтрольної сепаратистам. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав ці дані «неспростовними».

Відповідно до опублікованої в жовтні минулого року доповіді Ради безпеки Нідерландів, літак був збитий ракетою «Бук» російського виробництва з території, контрольованої бойовиками на Донбасі. Росія свою причетність до збиття літака заперечує.

17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області із зенітно-ракетного комплексу «Бук» був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей на борту, серед яких 80 – діти, загинули.

Захід і Україна й раніше заявляли, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG