Доступність посилання

ТОП новини

Україна погіршила позиції в рейтингу конкурентоспроможності


Україна опустилася на 85-е місце в щорічному Глобальному рейтингу конкурентоспроможності країн, складеному фахівцями Всесвітнього економічного форуму.

Як відзначається в дослідженні, Україна втратила відразу шість позицій порівняно з попереднім роком, а в цілому в рейтингу були представлені 138 країн.

Низькі місця Україна зайняла за такими показниками, як розвиток фінансових ринків, інституціональний розвиток, макроекономічна ситуація й ефективність ринку товарів, рівень розвитку бізнесу.

Водночас ВЕФ відзначає такі конкурентні переваги країни, як наявність у країні інженерів і науковців, обсяг внутрішнього ринку, інновації.

Згідно з результатами опитування, основними чинниками, які перешкоджають роботі бізнесу в Україні, є корупція, політична нестабільність, інфляція, неефективність державної бюрократії, важкий доступ до фінансування, нестабільність державної політики, податкові ставки і податкове регулювання.

Рейтинг ВЕФ складає на основі оцінки різних показників розвитку економіки, включаючи розвиток інфраструктури, валютного і фондового ринку, роботу державного апарату, судової системи, ділову активність, рівень освіти, показники зайнятості населення і криміногенну ситуацію (всього близько 100 позицій).

Україна погіршує своє місце в рейтингу WEF другий рік поспіль і фактично повернулася до показників 2013 року, коли вона посіла 84-е місце зі 140.

Восьмий рік поспіль рейтинг очолює Швейцарія. У п’ятірці лідерів, склад якої за рік не змінився, – Сінгапур, США, Нідерланди і Німеччина. На останньому місці рейтингу – Ємен.

XS
SM
MD
LG