Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: завершили слідство у справі щодо конфлікту під час виставки щодо Волинської трагедії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України заявляє про завершення досудового слідство у кримінальному провадженні щодо колишнього народного депутата від фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка, колишнього командира роти київського спецпідрозділу «Беркут», командира взводу і п’ятьох його підлеглих міліціонерів.

Як повідомляє прес-служба відомства, щодо силовиків було відкрите провадження за статтями про «перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу» і «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

У Генпрокуратурі встановили, що силовики, «діючи за вказівкою Колесніченка, перевищуючи владу та свої службові повноваження, 8 квітня 2010 року під час проведення виставки в «Українському домі» спровокували конфлікт та безпідставно застосували силу до відвідувачів цього заходу, затримавши 14 з них, серед яких був Герой України похилого віку, заподіявши їм тілесні ушкодження».

Крім того, за даними ГПУ, ці правоохоронці з метою приховування своїх дій перешкодили журналістській діяльності та застосували насильство і спричинили тілесні ушкодження журналістові.

У прокуратурі зазначають, що стороні захисту колишніх правоохоронців відкрили доступ до матеріалів і після ознайомлення підозрюваних та їхніх захисників з матеріалами провадження обвинувальний акт передадуть до суду.

«Стосовно Колесніченка, заступника начальника управління міліції та заступника командира полку спецпідрозділу «Беркут» судом надано дозволи на їх затримання та їх оголошено в розшук. Указаним особам повідомлено про підозру у встановленому законом порядку і щодо них готуються матеріали для ініціювання перед судом здійснення спеціального досудового розслідування та подальшого заочного провадження», – мовиться у повідомленні.

Раніше у ГПУ повідомляли, що у рамках цього розслідування дії Колесніченка кваліфіковані за статтею «перевищення влади».

У квітні 2010 року під час виставки «Волинська різанина: польські і єврейські жертви ОУН–УПА» в «Українському домі» в Києві, один з організаторів якої був Колесніченко, сталися сутички та затримання.

Вадим Колесніченко тричі обирався депутатом Верховної Ради України за списками Партії регіонів. Після того, як Віктор Янукович покинув Україну в період Революції гідності, Колесніченко припинив своє членство в Партії регіонів і відмовився від депутатського мандата. З квітня 2014 року він є членом російської політичної партії «Родина».

Проживає в анексованому Росією Криму. У квітні цього року стало відомо, що Колесніченка призначили радником зі спорту підконтрольного Росії губернатора Севастополя.

16 січня 2015 року в СБУ повідомили, що Колесніченко оголошений в розшук. Колишньому депутатові інкримінують замах на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

XS
SM
MD
LG