Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі МН17 довело: ракета, що збила літак, була російською – Романенко


Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко
Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко

Міжнародне розслідування у справі про катастрофу літака рейсу MH17 у небі над Донбасом довело, що ракета, яка збила «Боїнг», була вироблена в Росії після розпаду СРСР і не могла перебувати на озброєнні українських військових. Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії, проекту Радіо Свобода, заявив колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко.

«Це «Бук-М1-2», який росіяни розробили вже після розвалу Радянського Союзу, ракета нова, елементи ураження в бойовій частині інші. Вони (слідчі – ред.) це все збирали, робили хімічний аналіз ґрунту, з якого (відбувався пуск – ред.). Таким чином, вони закрили технічне питання», – наголосив Романенко.

«В Україні взагалі такого немає», – додав колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України.

Він не пояснив, з чого зробив такий висновок. За даними слідства, літак був збитий ракетою серії 9М38. До цієї серії належать старі, ще радянські ракети, власне 9М38 і 9М38М1, і обидві модифікації використовуються на установках «Бук-М1», що є на озброєнні і в Росії, і в Україні. Російський «Бук-М1-2», створений після розпаду СРСР, теж може використовувати ракету 9М38М1.

Міжнародна група з розслідування катастрофи літака рейсу MH17 дійшла висновку, що «Боїнг» збили ракетою із зенітно-ракетного комплексу «Бук» з території біля селища Первомайський поблизу міста Сніжне Донецької області. Ця територія, контрольована проросійськими сепаратистами на сході України і зараз, і в липні 2014 року.

«Автопричеп, який перевозив «Бук», в’їхав у східну Україну з території Росії. Слідча група змогла точно зафіксувати більшу частину маршруту, пройденого ракетною системою «Бук» і супутними транспортними засобами», – розповів на прес-конференції 28 вересня керівник центрального слідчого департаменту національної поліції Нідерландів Вілберт Пауліссен.

За даними розслідування, після обстрілу ЗРК «Бук» був вивезений назад до Росії. До перевезення і обстрілу причетні близько ста осіб, імен і громадянства яких слідство поки не назвало. Водночас слідчі заявили, що зараз вони не можуть говорити про причетність Росії як держави до збиття літака.

Термін розслідування продовжено до 2018 року.

Натомість МЗС Росії назвало ці результати розслідування політично мотивованими.

17 липня 2014 року був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей на борту загинули.

Захід і Україна і раніше заявляли, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; поки точно не доведено, чи причетні до цього кадрові російські військові і російське військове командування. Підтримувані Москвою бойовики і сама Росія свою причетність заперечують.

XS
SM
MD
LG