Доступність посилання

ТОП новини

США пригрозили розірвати співпрацю з Росією щодо Сирії через наступ на Алеппо


Буханки хліба на землі після чергового бомбардування «повстанської» частини Алеппо сирійською й російською авіацією, 28 вересня 2016 року
Буханки хліба на землі після чергового бомбардування «повстанської» частини Алеппо сирійською й російською авіацією, 28 вересня 2016 року

Сполучені Штати Америки пригрозили розірвати всю співпрацю з Росією щодо Сирії, якщо Москва і її союзник – сирійський режим негайно не припинять наступу на непідконтрольну їм частину міста Алеппо.

Цей ультиматум державний секретар США Джон Керрі висловив у телефонній розмові міністрові закордонних справ Росії Сергієві Лаврову, повідомив речник Держдепартаменту Джон Кербі.

Натомість МЗС у Москві заявило, що Лавров сказав Керрі, що Вашингтон має виконати свої зобов’язання роз’єднати сили опозиційних сирійських угруповань і тих, що визнані терористичними.

Таке роз’єднання на практиці мало ймовірне, бо деякі джигадистські угруповання, визнані терористичними, як-то «Джабгат Фатах аш-Шам», колишня «Джабгат ан-Нусра», воюють спільно з більш поміркованою опозицією до сирійського режиму і проти цього режиму, й так само спільно проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Росія вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада офіційно з метою боротьби проти «Ісламської держави», на практиці ж більшість своїх ударів здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Попри глибокі розбіжності, США й Росія намагалися піти на співпрацю в боротьби проти тих угруповань, які обидві сторони визнають терористичними.

Раніше цього місяця зірвалося перемир’я, про яке домовлялися Вашингтон і Москва в рамках такої співпраці і яке не стосувалося дій проти угруповань, визнаних терористичними. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців.

XS
SM
MD
LG