Доступність посилання

ТОП новини

США вирішили направити більше військ до Іраку перед наступом на Мосул


Іракські війська входять у місто Аш-Ширкат за 80 кілометрів на південь від Мосула, щойно визволене ними від ісламістів, фото 22 вересня 2016 року
Іракські війська входять у місто Аш-Ширкат за 80 кілометрів на південь від Мосула, щойно визволене ними від ісламістів, фото 22 вересня 2016 року

Сполучені Штати Америки вирішили направити додатково сотні своїх військових до Іраку напередодні очікуваного великого наступу на місто Мосул, захоплене наразі екстремістським угрупованням «Ісламська держава», щоб визволити його.

Як повідомив міністр оборони США Аштон Картер, ці військові будуть допомагати іракським силовикам і силам курдської автономії напередодні наступу, який очікують на початку наступного місяця. Він наголосив, що американці не братимуть участі в безпосередніх бойових діях.

Інший представник Пентагону уточнив, що йдеться про 615 додаткових військовослужбовців США.

Мосул, третє за величиною місто Іраку, перебуває в руках ісламістів уже понад рік. Операція для його визволення його має стати одним із найбільших випробувань і для влади Іраку, і для зусиль США подолати «Ісламську державу».

Нині в Іраку, за даними США, перебуває у тривалому відрядженні близько 4 тисяч 600 американських військових, що діють там як інструктори, радники й в інших допоміжних ролях. До цього числа не входить іще якась кількість тих, хто прибуває на короткі терміни.

Президент США Барак Обама раніше обіцяв вивести з Іраку майже всі американські війська, але малі успіхи іракських силовиків у визволенні захоплених ісламістами територій змушують змінювати ці плани.

XS
SM
MD
LG