Доступність посилання

ТОП новини

Обама розкритикував схвалення Конгресом закону про позови через теракти 11 вересня 2001 року


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама назвав помилкою рішення Конгресу переглянути його вето на законопроект, що дозволяє подавати судові позови до іноземних громадян і держав через теракти 11 вересня 2001 року. Про це Барак Обама заявив в ефірі телеканалу CNN.

При цьому він підкреслив, що розуміє причину рішення Конгресу. За його словами, американці досі не оговталися від ран і травм 11 вересня.

«Проблема в тому, що, якщо ми знищимо поняття судового імунітету держав, то щодо наших військовослужбовців по всьому світу теж можуть бути розпочаті відповідні дії», – сказав Обама.

При цьому він заявив, що розуміє рішення Конгресу, додавши, що його перестороги не мають жодного стосунку до Саудівської Аравії чи сімей, постраждалих від терактів 11 вересня 2001 року.

Американський президент застеріг, що не хоче, аби «США раптово були переслідувані за всю ту роботу, яку виконують по всьому світу».

Напередодні обидві палати Конгресу США проголосували за подолання вето президента Барака Обами на закон, що дозволяє родичам жертв терактів 11 вересня 2001 року подавати позови до іноземних громадян і держав – зокрема, до Саудівської Аравії. Закон, на який Обама ветував 23 вересня, відтак має набрати чинності.

Це перший випадок за майже вісім років перебування Обами на посаді президента, коли Конгресові вдалося подолати президентське вето. Він став ударом по президентові, а також по Саудівській Аравії, що є головним союзником США в регіоні Середнього Сходу. Як очікують, саме ця країна, громадянами якої були 15 із 19 учасників терактів 2001 року, стане головним предметом позовів. Це може підірвати стратегічне партнерство між Вашингтоном і Ер-Ріядом.

XS
SM
MD
LG