Доступність посилання

ТОП новини

Жадан: згадуючи про жертви Голокосту, українці не мають замовчувати окремі події з історії


Сергій Жадан
Сергій Жадан

Вшановуючи нині жертв Бабиного Яру, згадуючи про жертви Голокосту і Голодомору, українці не мають замовчувати окремі події з власної історії. Про це сьогодні на лекції для учасників міжнародної конференції «Бабин Яр: вшанування пам’яті» заявив український письменник Сергій Жадан.

«Послідовно замовчуючи деякі речі – ми тим самим фактично скочуємось у путінський дискурс і нічим не відрізняємось від нинішнього російського суспільства, яке сліпо вірить пропаганді й уперто не хоче визнавати очевидні речі. Ти нині не визнаєш якихось злочинів у минулому, і це природньо вкладається у канву, що ти не будеш визнавати якихось речей чи подій у сьогоденні чи у майбутньому. Така половинчаста правда призводить до того», – зазначив Жадан.

Письменник також зазначив, що нинішній військовий конфлікт на сході України є не лише агресією, а і війною світоглядів, це боротьба проти радянської системи за європейську систему життя і цінності.

В Україні 29 вересня відбуваються жалобні заходи до 75-х роковин масових розстрілів під час Другої світової війни у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві. Пам’ятні заходи розпочалися ще минулого тижня проведенням численних освітніх і мистецьких заходів, кіно і фотовиставок.

Під час німецької окупації урочище Бабин Яр у Києві стало місцем масових розстрілів мирного населення. В основному винищення зазнали євреї і роми, а також військовополонені і члени ОУН. Є різні дані щодо кількості загиблих у Бабиному Яру – від 70 до 200 тисяч.

XS
SM
MD
LG