Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: президент і один із чільних його супротивників підписали мирну угоду


Ашраф Гані підписує угоду, 29 вересня 2016 року
Ашраф Гані підписує угоду, 29 вересня 2016 року

Президент Афганістану Ашраф Гані і командир ісламістського збройного угруповання «Хезб-е-Ісламі» («Ісламська партія») Ґульбуддін Хекматіяр підписали мирну угоду, переговори про яку тривали від весни.

Гані підписав її на урочистій церемонії у президентському палаці в Кабулі, яку транслювали на телебаченні у прямому ефірі.

Хекматіяр не був присутній особисто, а передав відеозапис, на якому він теж підписує цю угоду, вітає «всіх афганців, що хочуть миру і стабільності в регіоні», й заявляє, що молиться за те, «щоб наша невинна і змучена війною країна перестала воювати й подолала відсутність безпеки, щоб перемогла єдність».

Ґульбуддін Хекматіяр підписав угоду у відеозапису, 29 вересня 2016 року
Ґульбуддін Хекматіяр підписав угоду у відеозапису, 29 вересня 2016 року

Гані, зі свого боку, заявив, що тепер настав час і для ісламістського угруповання «Талібан», що є головним супротивником влади країни, «подумати, чи хоче воно продовжити війну, чи прийти до миру».

За угодою Хекматіяр отримає амністію за висуненими проти нього раніше звинуваченнями, також мають бути звільнені деякі члени його угруповання. Уряд Афганістану також пообіцяв домагатися зняття з Хекматіяра міжнародних санкцій і надати йому державну охорону.

Переговори про цю угоду з Хекматіяром почалися в березні. У владі Афганістану висловлювали сумніви, чи вдасться втримати від противладних дій цього одного з найрадикальніших афганських польових командирів, супротивників влади.

Правозахисники, зі свого боку, висловлювали занепокоєння через порушення прав людини, які чинив раніше Хекматіяр і його угруповання, що відповідальні за одні з найгірших порушень прав людини часів громадянської війни 1990-х років.

Крім того, «Хезб-е-Ісламі» після початку міжнародної воєнної операції під проводом США в Афганістані 2001 року здійснювало напади й на американські і афганські урядові війська.

Кабул сподівається, що мирна угода з цим угрупованням зможе переконати й талібів припинити бойові дії проти влади і приєднатися до мирного політичного процесу.

XS
SM
MD
LG