Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія засудила закон у США про позови через теракти 11 вересня 2001 року


Саудівська Аравія засудила схвалений Конгресом США закон, що дозволяє сім'ям жертв терактів 11 вересня 2001 року позиватися до іноземних громадян і держав, зокрема Саудівської Аравії, за завдану шкоду. В МЗС королівства назвали це рішення таким, що викликає «серйозну стурбованість».

«Руйнування суверенного імунітету матиме негативний вплив на всі країни, включно зі Сполученими Штатами», – йдеться в заяві МЗС Саудівської Аравії 29 вересня.

В МЗС країни висловили сподівання, що «Конгрес США буде коригувати законодавство, щоб уникнути серйозних непередбачуваних наслідків, які можуть бути».

28 вересня обидві палати Конгресу США проголосували за подолання вето президента Барака Обами на закон, що дозволяє родичам жертв терактів 11 вересня 2001 року подавати позови до іноземних громадян і держав – зокрема, до Саудівської Аравії.

Республіканські лідери у Конгресі визнали, що закон може мати «ненавмисні наслідки» заохочення іноземних судових процесів проти військових США за збитки, завдані американськими військами за кордоном. Вони припустили, що законодавці можуть переглянути закон після листопадових виборів, зокрема щодо звуження сфери застосування.

Родичі майже 3 тисяч людей загиблих в ході терактів 11 вересня 2001 року хочуть подати до суду на Ер-Ріяд, бо 15 із 19 викрадачів літаків, які врізалися в Всесвітній торговельний центр і Пентагон були саудівцями. Ер-Ріяд заперечує свою причетність.

XS
SM
MD
LG