Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вступили в дію зміни до Конституції в частині правосуддя


©Shutterstock
©Shutterstock

30 вересня в Україні набрали чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, таким чином давши старт судовій реформі. Відповідний закон, за який Верховна Рада проголосувала 2 червня, а президент підписав 28 червня, вступив в силу через 3 місяці з наступного дня після його опублікування.

Основні зміни до Конституції в частині правосуддя передбачають, що створювати й ліквідовувати судові установи замість президента тепер буде парламент. Президент і Рада позбавляються права звільняти суддів, але у глави держави залишається право їх призначати. Скасовується також 5-річний термін призначення суддів, а запроваджується безстроковий. Судді фактично позбавляються недоторканності, і можуть бути затримані правоохоронцями за тяжкі чи особливо тяжкі злочини.

Документом також збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль.

Вищу раду юстиції замінить Вища рада правосуддя, яка даватиме згоду на затримання, арешт чи звільнення суддів. Звільняти суддів від тепер «за порушення» присяги стане неможливим.

29 вересня, в останній день, коли можливо було звільнити суддів за нормою про «порушення присяги», Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила таке рішення щодо 29 служителів Феміди. Президент України Петро Порошенко наполягав на скликанні позачергового засідання Ради, щоб звільнити за порушення присяги усіх суддів, щодо яких Вища рада юстиції внесла подання, в тому числі тих, які причетні до незаконних арештів майданівців.

Варіант судової реформи в Україні схвалила торік у жовтні Венеціанська комісія.

XS
SM
MD
LG