Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: внаслідок авіанальотів Росії в Сирії за рік загинули понад 9 тисяч людей


Дитина на вулиці зруйнованого авіаударами сирійського Алеппо, 29 вересня 2016 року
Дитина на вулиці зруйнованого авіаударами сирійського Алеппо, 29 вересня 2016 року

Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини заявляє, що за рік від авіаударів Росії в Сирії загинули щонайменше 9364 людини.

За словами правозахисників, що базуються у Великобританії, серед загиблих – 3804 цивільних, зокрема 906 дітей.

В організації додали, що внаслідок ударів загинули також 2746 бойовиків екстремістської організації «Ісламська держава», а також понад 2814 бійців тих сил, що воюють і проти підтримуваного Москвою уряду президента Сирії Башара Асада, і проти «Ісламської держави». До цього останнього числа входять і бійці відносно поміркованих збройних груп, і члени ісламістських угруповань, що воюють спільно з першими, але визнані у світі терористичними.

Опозиційні активісти звинувачують Росію у нещодавніх авіанальотах на утримувані повстанцями райони Алеппо, внаслідок чого упродовж останніх двох тижнів там загинули понад 200 цивільних і знищені будівлі.

За останніми оцінками, внаслідок 5-річної війни в Сирії загинули близько 400 тисяч людей.

Росія 30 вересня минулого року вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада офіційно з метою боротьби проти «Ісламської держави», на практиці ж значну частину своїх ударів вона здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Попри глибокі розбіжності, США й Росія намагалися піти на співпрацю в боротьби проти тих угруповань, які обидві сторони визнають терористичними.

Раніше цього місяця зірвалося перемир’я, про яке домовлялися Вашингтон і Москва в рамках такої співпраці і яке не стосувалося дій проти угруповань, визнаних терористичними. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців.

XS
SM
MD
LG