Доступність посилання

ТОП новини

Мер Лондона ініціював масштабну перевірку іноземних власників нерухомості


Під вікнами пентхаусу Ріната Ахметова у Лондоні проходить нічним маршем Королівська варта
Під вікнами пентхаусу Ріната Ахметова у Лондоні проходить нічним маршем Королівська варта

Мер Лондона Садік Хан ініціював запуск наймасштабнішої перевірки щодо іноземних інвесторів у нерухомість у Великобританії. Про це він повідомив в інтерв’ю виданню The Guardian.

У рамках розслідування планують дослідити вплив іноземних інвестицій на ринок нерухомості Лондона.

За словами Хана, є «реальні побоювання» з приводу стрімкого зростання кількості будинків, які скуповувалися зарубіжними інвесторами. Він додав, що ця перевірка відобразить масштаб проблеми вперше.

«Зрозуміло, що ми повинні краще зрозуміти різні ролі, які закордонні гроші відіграють на ринку нерухомості Лондона, масштаб того, що відбувається, і які заходи ми можемо вжити, щоб підтримати розвиток і допомогти лондонцям знайти житло. Ось чому ми налагоджуємо найбільш ретельне дослідження з цього питання, яке будь-коли проводилися у Великобританії», – заявив Садік Хан в інтерв’ю.

Радіо Свобода публікувало дослідження про те, як українські гроші потрапляють до Лондона. Журналісти програми «Схеми» детально вивчили й показали приватні маєтки і вартісну комерційну нерухомість українських політиків та олігархів у фільмі «Київ-Лондон. З України з готівкою».

Після цього одну з найдорожчих квартир Лондона, що належить українському олігарху Рінату Ахметову, а також колишню станцію метро Brompton Road, придбану за 53 мільйони фунтів Дмитром Фірташем, включили до екскурсійного туру Лондоном під назвою «Клептократія».

Рінат Ахметов придбав квартиру в Лондоні у 2011 році, в Гайд-парк, 1 за 136,3 мільйона фунтів
Рінат Ахметов придбав квартиру в Лондоні у 2011 році, в Гайд-парк, 1 за 136,3 мільйона фунтів

Будинок Дмитра Фірташа у Лондоні стоїть стіна в стіну з придбаною ним майже три роки тому колишньою станцією метро
Будинок Дмитра Фірташа у Лондоні стоїть стіна в стіну з придбаною ним майже три роки тому колишньою станцією метро

Раніше російський активіст і представник наглядової ради Фонду Навального Роман Борисович та журналіст-розслідувач Радіо Свобода Наталка Седлецька взяли участь у зйомках документального фільму для Channel 4 «З Росії з готівкою», в якому під виглядом корумпованого російського чиновника та його дівчини намагались придбати через агентства нерухомості 5 різних розкішних маєтків у Лондоні за готівку, за легендою вкрадену з російського бюджету. Усі 5 агентів – представників найбільших компаній з купівлі-продажу нерухомості – погодились допомогти в укладенні угоди.

Після прем’єри фільму у Лондоні стартувала антикорупційна кампанія за відкриття інформації про власників елітної нерухомості. «У Британії немає місця брудним грошам. Це моє послання до іноземних злочинців. Лондон – це не схованка для ваших брудних грошей», – виступив із заявою на той час прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон через кілька тижнів кампанії. Після цього він почав консультації з антикорупційними організаціями щодо змін законодавства.

XS
SM
MD
LG