Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський виступив на підтримку суверенних прав держав


Папа Франциск випускає голуба після молитви у храмі Халдейської католицької церкви, Тбілісі, 30 вересня 2016 року
Папа Франциск випускає голуба після молитви у храмі Халдейської католицької церкви, Тбілісі, 30 вересня 2016 року

Папа Римський Франциск, який перебуває з візитом у Грузії, виступив із закликом поважати міжнародне право і суверенні права держав.

При цьому він не говорив прямо ні про Росію, ні про окупацію.

Але у Грузії, де він виступив у президентському палаці у Тбілісі поруч із президентом цієї країни Ґіорґі Марґвелашвілі, ці слова сприйняли як непряму критику Росії, яка, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням, так і не вивела свої війська з двох захоплених нею в перебігу війни 2008 року сепаратистських регіонів Грузії – Абхазії й Південної Осетії, – що їх у Тбілісі визнають за окуповані Росією території.

Зі свого боку, Марґвелашвілі у своїй промові прямо заявив, що Грузія є нині жертвою міжнародної агресії, і 20 відсотків її території перебувають під окупацією, а майже 15 відсотків населення стали вимушеними переселенцями.

Папа Римський Франциск прибув до Грузії на початку свого триденного візиту до регіону, в перебігу якого він також має відвідати Азербайджан і зустрітися з політичними й релігійними лідерами обох країн.

У Тбілісі його привітали президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі і патріарх Грузинської православної церкви Ілля II. Відтак понтифік мав із президентом приватну зустріч у президентському палаці.

Папа також провів окрему молитву за мир у храмі Халдейської католицької церкви у Тбілісі разом із проводом цієї церкви, більшість вірних якої живе в Іраці і значна частина в Сирії. На цю молитву прибули 13 єпископів цієї церкви з Іраку.

У неділю папа Франциск має вирушити до Баку і провести службу Божу в римо-католицькому храмі Непорочного зачаття, а також відвідати пам’ятник загиблим у боротьбі за незалежність країни й зустрітися з чільними посадовцями.

На завершення візиту до Азербайджану папа має взяти участь у серії міжрелігійних зустрічей, зокрема, з шейхом мусульман Кавказу в мечеті імені Гейдара Алієва, небіжчика-колишнього президента Азербайджану.

XS
SM
MD
LG