Доступність посилання

ТОП новини

Вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» в арбітражі на серпень становили 28,3 мільярда доларів – звіт


Загальні вимоги НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» в рамках позову у Стокгольмському арбітражі станом на 31 липня 2016 року становили 28,3 мільярда доларів, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на річний звіт «Нафтогазу».

Вимоги «Нафтогазу», зокрема, за угодою про постачання газу становили 18,1 мільярда доларів. Із цієї суми 14,2 мільярда доларів стосуються питання цін на газ, закуплений Україною в період з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року. Вимоги щодо транзитного контракту становили 10,2 мільярда доларів.

Загальні зустрічні вимоги «Газпрому» до «Нафтогазу» становлять 38,7 мільярда доларів. Майже вся ця сума стосується угоди про газопостачання: 29,2 мільярда доларів – санкції за принципом «бери або плати» за 2012–2014 роки і третій квартал 2015 року; 2,2 мільярда доларів стосуються питання спірної ціни на газ у четвертому кварталі 2013 року і другому 2014 року. Вимоги російської компанії щодо транзитної угоди становлять загалом 6 мільйонів доларів і стосуються 5 мільйонів кубометрів балансного газу.

«Ми очікуємо, що на початку 2017 року завершиться робота, яка триває кілька років, стосовно арбітражних проваджень проти «Газпрому» у Стокгольмському арбітражі. Ці процеси надзвичайно важливі як для майбутнього групи «Нафтогазу», так і для створення ефективного ринку газу в Україні. Ставка цієї битви становить близько 50 мільярдів доларів. Ми і юридична команда процесу докладаємо всіх зусиль для перемоги», – заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв у коментарі до звіту.

Серед нової інформації, оприлюдненої у звіті, зазначає агентство, – те, що «Газпром» у липні 2016 року заявив у Стокгольмі додаткові вимоги щодо стягнення з «Нафтогазу» переплати за послугу транзиту за минулі періоди в разі перемоги української компанії в позові щодо ціни поставленого російського газу.

За останні кілька років і українська, і російська компанії подали до Стокгольмського арбітражу по кілька позовів одна проти одної.

XS
SM
MD
LG