Доступність посилання

ТОП новини

Кучма заявив, що сепаратисти зривають мирний процес


Леонід Кучма, архівне фото
Леонід Кучма, архівне фото

Представник України у Тристоронній контактній групі, колишній президент Леонід Кучма заявив, що підтримувані Росією сепаратисти на частині Донбасу зривають мирний процес.

«Ми за подіями, що відбуваються останніми днями, бачимо, що та сторона не дотримується домовленостей. Напевно, з єдиною метою: зірвати взагалі весь цей переговорний процес. І я не думаю, що за цим стоять маленькі командири – це серйозне політичне рішення, яке тягне дуже серйозні наслідки в цілому», – заявив Кучма, перебуваючи в Житомирській області.

За його словами, за таких умов українській стороні «нічого не залишається, окрім як у середу в Мінську (на засіданні Тристоронньої контактної групи 5 жовтня – ред.) поставити питання руба: хлопці, або давайте ми скажемо, що ми нездатні вирішувати такі проблеми, або що? Побачимо».

«Але грати, пробачте, в піддавки вже не можна», – наголосив представник України.

Крім того, за словами Кучми, цю ситуацію має бути доведено до відома «всього світу, насамперед керівників Німеччини та Франції, які головні, можна сказати, в «нормандському форматі», … щоб вони перестали таку миротворчу позицію займати, яку, як ми бачимо, вони займають останнім часом».

На запитання про попередні «вибори»-«праймеріз», які готують нині на окупованих територіях частини Донбасу, Кучма заявив: «Якщо вони це зроблять, вони дійсно покажуть, що з ними домовлятися не можна. Це такий висновок, який ми маємо зробити з таких заяв».

Засідання Тристоронньої контактної групи у вигляді скайп-конференції було заплановане на п’ятницю, але в четвер стало відомо, що воно не відбудеться через відмову представника сепаратистів.

21 вересня Тристороння контрактна група підписала рамкове рішення про відведення військ і озброєння у трьох зонах на лінії розмежування – Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. Воно має почати діяти тільки після досягнення стійкого режиму припинення вогню. Але обстріли тривають далі, сторони заперечують свою вину в них і звинувачують іншу сторону у провокаціях.

XS
SM
MD
LG