Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відбулася масова акція проти заборони абортів


Один із плакатів учасників акції, Варшава, 1 жовтня 2016 року
Один із плакатів учасників акції, Варшава, 1 жовтня 2016 року

Тисячі громадян Польщі, жінок і чоловіків, 1 жовтня прийшли до будівлі парламенту у Варшаві в чорному одязі на знак протесту проти заборони абортів, яку пропонує запровадити польська влада.

«Сподіваюся, депутати нас чують: ми ніколи не проголосуємо за тих, хто виступає проти свободи, честі і безпеки жінок», – заявила організатор протесту Барбара Новацька.

Польський парламент працює над проектом закону, який повністю забороняв би аборти під загрозою кримінальної відповідальності для вагітної жінки.

Нині в Польщі такі операції дозволені в разі загрози життю матері, або пошкодження плоду, або якщо вагітність наступила в результаті зґвалтування.

За офіційними даними, щорічно в Польщі робиться лише кілька сотень абортів, але, за різними оцінками, підпільно і за кордоном польки роблять їх від 100 до 200 тисяч на рік.

На найближчий понеділок запланований загальнонаціональний страйк жінок: частина польок беруть у цей день вихідний і мають намір відмовитися також від виконання будь-яких робіт удома.

XS
SM
MD
LG