Доступність посилання

ТОП новини

Військовий прокурор: слідство встановило, які російські частини брали участь у захопленні Криму


Російські військові без прикметних знаків у Криму, 28 лютого 2014 року
Російські військові без прикметних знаків у Криму, 28 лютого 2014 року

Військовий прокурор Руслан Кравченко повідомив, що слідство встановило: в захопленні Криму навесні 2014 року брали участь військовослужбовці не тільки Чорноморського флоту Росії, а й інших частин.

Як сказав він на «Громадському радіо» в суботу, слідство зібрало досить доказів і може впевнено стверджувати, що йдеться про такі частини, як 31-а окрема гвардійська десантно-штурмова бригада повітряно-десантних військ, 45-й окремий гвардійський полк спеціального призначення повітряно-десантних військ – військова частина 28 337, 18-а окрема гвардійська мотострілецька бригада, 58-а армія Південного військового округу збройних сил Росії, 98-а гвардійська повітряно-десантна дивізія повітряно-десантних військ – військова частина 65 451, 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія повітряно-десантних військ, 15-а окрема гвардійська мотострілецька бригада миротворчих сил Росії – військова частина 90 600.

Крім того, Кравченко нагадав, що «для підготовки і ведення агресивної війни військова техніка і однострої військовослужбовців Росії, що брали участь в анексії Криму, були заздалегідь підготовані шляхом маскування всіх тактичних знаків».

За словами прокурора, першою людиною, що відповідатиме в суді за захоплення Криму, буде командувач Чорноморського флоту Росії Олександр Вітко: процес над ним за спеціальною заочною процедурою почнеться 6 жовтня у Дніпровському суді Києва.

Російські війська почали окупацію Криму в лютому 2014 року; в березні після незаконного псевдореферендуму, який відкинула міжнародна спільнота і Генеральна асамблея ООН, Росія заявила про анексію цієї частини території України, назвавши її «возз’єднанням». Майже весь світ не визнав цього кроку, країни Заходу запровадили через нього проти Росії низку санкцій, які потім були далі розширені через нову агресію Росії проти України на Донбасі.

XS
SM
MD
LG