Доступність посилання

ТОП новини

На окупованій частині Донбасу влаштували «праймеріз»


Агітація за «праймеріз» у Донецьку, фото 29 вересня 2016 року
Агітація за «праймеріз» у Донецьку, фото 29 вересня 2016 року

Підтримувані Росією збройні сепаратисти на окупованій частині Донбасу влаштували самочинне «попереднє голосування», що, за їхніми словами, має визначити кандидатів на майбутніх місцевих виборах, а також стати тренуванням для проведення таких виборів.

Донецьке сепаратистське угруповання «ДНР» здійснює таке голосування, яке на американський лад назвали також «праймеріз», у Донецьку й навколишніх селищах, підпорядкованих місту. Луганське угруповання «ЛНР» проводить його в Луганську, а також у місті Олександрівську й селищі Ювілейному, що підпорядковані одному з районів Луганська.

На окуповані території Донбасу незаконно прибуло кілька проросійських діячів із західних держав, що, на думку сепаратистів, мають зіграти роль «міжнародних спостерігачів». Дехто з них уже виступив із заявами про «зразковий демократичний процес», повідомили з окупованих територій російські інформагентства.

Сепаратисти також стверджують, що їхній захід не суперечить мінським домовленостям, які визначають, що місцеві вибори на окупованих територіях мають відбутися тільки за українським законодавством, а отже, мають бути призначені Верховною Радою України, а не незаконними сепаратистськими органами. Ніякого «попереднього голосування» мінські домовленості, як і українське законодавство, взагалі не передбачають.

Представник України у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на сході України, колишній президент Леонід Кучма заявляв днями, що проведення такого «попереднього голосування» засвідчить, що з сепаратистами «домовлятися не можна».

XS
SM
MD
LG