Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії повідомило про ще дві розмови Лаврова і Керрі про Сирію


Джон Керрі (л), Сергій Лавров (п), комбіноване фото
Джон Керрі (л), Сергій Лавров (п), комбіноване фото

Міністерство закордонних справ Росії повідомило про дві розмови голови МЗС Сергія Лаврова і державного секретаря США Джона Керрі, головною темою яких було становище в Сирії, в першу чергу навколо міста Алеппо.

За повідомленнями, одна з розмов відбулася в суботу, інша того ж дня пізно ввечері.

У першій із цих розмов Лавров, за повідомленням Москви, критикував те, що супротивники сирійського режиму продовжують бойові дії, всупереч російсько-американським домовленостям про припинення вогню. В іншій розмови співрозмовники говорили про «можливі спільні кроки до нормалізації в Алеппо».

Інших подробиць у Москві не навели. Вашингтон іще не повідомляв про ці розмови.

У місті Алеппо сирійські війська і їхніх союзники за підтримки повітряних ударів російської авіації ведуть бойові дії проти загонів супротивників режиму, ті відбиваються, як можуть, в оточеній частині міста, де також живуть сотні тисяч цивільних мешканців.

Попри широку міжнародну критику, Дамаск і Москва заявляють, що не припинять наступу на місто, бо його «повстанську» частину значною мірою контролює джигадистське угруповання «Джабгат Фатах аш-Шам», що його і Москва, і Дамаск, і Вашингтон визнають за терористичне. Цей наступ, у першу чергу повітряні бомбові й ракетні удари сирійської і російської авіації, призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних нових руйнувань.

Через такі дії Москви Вашингтон уже кілька разів заявляв, що перебуває на межі припинення співпраці США й Росії щодо Сирії.

Москва вимагає від Вашингтона вплинути на сили відносно поміркованої сирійської опозиції, щоб ті відмежувалися від джигадистів, як передбачали досягнені раніше домовленості. Але, як вважають, на практиці роз’єднання сил поміркованих супротивників Дамаска і джигадистів мало ймовірне: «Джабгат Фатах аш-Шам» є нині однією з найбоєздатніших груп, що воюють і проти влади Сирії, і проти «Ісламської держави», і фактично об’єднує навколо себе інші групи.

Росія вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада рік тому офіційно з метою боротьби проти «Ісламської держави», на практиці ж значну частину своїх ударів вона здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG