Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині повідомили про арешт брата Ґюлена


У Туреччині повідомили про затримання рідного брата проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого влада країни звинувачує в організації спроби перевороту в липні.

За повідомленням, поліція затримала Кутбеттіна Ґюлена в домі родича у провінції Ізмір на заході країни.

Як інформує державне агентство «Анадолу», його звинувачують у «членстві у збройному терористичному угрупованні». Нині його допитує антитерористична поліція.

За даними турецької преси, Фетхуллах Ґюлен мав п’ятьох братів, із яких живі ще троє, і двох сестер. Де вони зараз, не відомо.

Раніше влада Туреччини вже затримала двох племінників Ґюлена.

Після невдалої спроби перевороту в липні влада звинуватила Ґюлена в її організації і звернулася до США, де той уже давно живе, з вимогою видати діяча. Сам Ґюлен відкидає звинувачення і різко засуджує спробу перевороту.

Також у Туреччині після спроби перевороту арештували близько 32 тисячі осіб, яких звинувачують у причетності до цієї спроби і до широкого громадсько-релігійного руху Ґюлена, ще понад 50 тисяч працівників державних чи бюджетних установ були звільнені. Ці дії викликали широку міжнародну стурбованість і засудження.

75-річний нині Фетхуллах Ґюлен раніше був союзником нинішнього президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, та кілька років тому розсварився з ним через звинувачення в корупції чільних представників президентської Партії справедливості і розвитку, владної в Туреччині, чи членів їхніх родин. Влада країни заявила, що ці звинувачення ініціювали саме прихильники Ґюлена, і звинуватила їх у спробі скинути владу через «судовий переворот». Відтак влада почала наступ на прихильників Ґюлена і на його рух, який 2015 року оголосила терористичною організацією.

XS
SM
MD
LG