Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Алеппо стала «живим пеклом» для громадян Сирії – представник ООН


Стівен О'Брайєн
Стівен О'Брайєн

Заступник генерального секретаря ООН, керівник офісу ООН з координації гуманітарних питань Стівен О'Брайєн закликав 2 жовтня до негайних міжнародних дій, щоб зупинити насильство в сирійському місті Алеппо, ситуацію в якому чиновник назвав «живим пеклом».

«Система охорони здоров'я в східній частині Алеппо майже повністю знищена. Медичні установи атакують одну за одною», – сказав О'Брайєн.
За його словами, люди відчувають не лише дефіцит ліків, а й дефіцит продовольства, води та електроенергії.

Останні вибухи на околицях Алеппо О'Брайєн порівняв з «дикістю, яку жодна людина не повинна терпіти».

Тим часом базована в Великобританії «Сирійська обсерваторія з прав людини» повідомила, що опозиційні сили і сирійські урядові війська та їхні союзники обмінялися у неділю артилерійським вогнем в декількох частинах Алеппо. Спостерігачі повідомляли, що російські бомбардувальники «допомогли силам режиму Асада просунутися в північній частині міста».

У неділю сирійські військові закликали антиурядові сили скласти зброю і покинути оточену східну Алеппо, в якій все ще живуть близько 250 тисяч мирних жителів.

«Повстанці в Алеппо повинні відмовитися від своїх позицій, і нехай цивільні люди живуть своїм звичайним життям», – заявили Збройні сили Сирії у заяві, додавши, що «російські та сирійські війська гарантують безпечний проїзд і допомогу будь-яким бійцям опозиції, що вийдуть».

У ЄС запропонували новий гуманітарний план для Сирії, але додали, що всі сторони конфлікту мають дотримуватися умов. Він передбачає доставку води, ліків і харчів в західну частину Алеппо, контрольовану урядом,і вивезення хворих зі східних районів, підконтрольних противникам режиму.

Противники режиму Башара аль- Асада і співробітників гуманітарних організацій звинувачують сирійські урядові і російські літаки у знищенні однієї з головних лікарень у Алеппо 30 вересня. Інші учасники війни в Сирії авіації не мають.

Президент Європарламенту Мартін Шульц назвав бомбардування лікарень воєнним злочином.

Перемир’я в Сирії, зокрема і в Алеппо, про яке домовлялися Вашингтон і Москва, вже було оголошене, та минулого місяця воно зірвалося. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців. Цей наступ, у першу чергу повітряні бомбові й ракетні удари сирійської і російської авіації, призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних нових руйнувань. У першу чергу ці удари спрямовані проти лікарень та шляхів і інфраструктури постачання оточеної частини міста. Попри широку міжнародну критику, і Дамаск, і Москва заявляють, що не зупинять цього наступу.

П'ятирічний конфлікт забрав життя понад 250 тисяч сирійців, біженцями чи вимушеними переселенцями стали близько половини довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG