Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисниця: Фейгіну навряд чи вдасться потрапити до Сущенка цього тижня


Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

Член Громадської спостережної комісії Москви, російська правозахисниця Зоя Свєтова прогнозує, що адвокатові Марку Фейгіну навряд чи вдасться цього тижня потрапити до в’язниці «Лефортово» у столиці Росії, де утримують українського журналіста Романа Сущенка.

Правозахисниця, яка напередодні розмовляла з Сущенком у тюрмі, заявила Радіо Свобода, що в «Лефортово» склалася складна ситуація з допуском адвокатів.

«Там всього шість кабінетів, і щоп’ятниці адвокати проводять жеребкування, щоб на тиждень розподілити, на який день вони потрапляють. Оскільки Роман Сущенко потрапив до тюрми в суботу, то, звісно, його адвокати не брали участі в жеребкуванні, і тому протягом тижня вона, я маю на увазі Марка Фегіна … навіть якщо слідчий дасть дозвіл на його прохід в тюрму, протягом тижня він навряд чи зможе потрапити до Сущенка», – сказала Свєтова.

Вона також додала, що невідомо, чи подала призначений державою адвокат Сущенка скаргу на його арешт. «У мене є великі сумніви щодо цього», – сказала правозахисниця.

За її словами, журналіст у в’язниці перебуває у стані шоку. «Він не розуміє, чому його тримають у тюрмі, без зв’язку, у повній ізоляції. Він там два дні, не знає, що буде з ним завтра», – додала Свєтова.

Вона уточнила, що про обставини затримання і кримінальної справи правозахисникам із затриманим говорити не доволили.

Раніше стало відомо, що суд у столиці Росії Москві заарештував на два місяці журналіста української агенції «Укрінформ» Романа Сущенка. У Федеральній службі безпеки Росії звинуватили його у шпигунстві, заявивши, що журналіст є «полковником, спіробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомила, що МЗС з'ясовує обставини затримання Романа Сущенка в Москві, а також питання доступу українських консулів.

Захищати журналіста за клопотанням його родини і «Укрінформу» буде адвокат Марк Фейгін. Він поки що чекає дозволу від СІЗО «Лефортово» на зустріч із підзахисним.

Роман Сущенко працює в інформагенції «Укрінформ» з 2002 року, з 2010-го є власним кореспондентом агентства у Франції.

XS
SM
MD
LG