Доступність посилання

ТОП новини

Лауреатом Нобелівської премії з медицини став вчений із Японії


Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини 2016 року присудили японському вченому Йосінорі Осумі «за відкриття механізмів аутофагії» (процес, в ході якого клітина перетравлює власні органели).

Нобелівський комітет при Каролінському інституті Стокгольма оголосив, що відкриття Осумі «привели до нової парадигми у нашому розумінні того, як клітина переробляє» свої компоненти.

За повідомленням, відкриття відкрило шлях до розуміння «багатьох фізіологічних процесів, таких як в адаптація до голодування або відповідь на інфекцію».

Минулого року лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини стали вчені з Ірландії, Японії й Китаю – Вільям Кемпбелл, Сатосі Омура і Ту Юю. Премію їм присудили за розробки в галузі терапії проти інфекцій, що викликаються паразитами.

Сума Нобелівської премії становить вісім мільйонів шведських крон, це приблизно 960 000 доларів.

Нобелівський тиждень традиційно починається з оголошення лауреата в галузі медицини та фізіології. Далі стануть відомі імена лауреатів премії з фізики, хімії, літератури і миру. Наступного тижня оголосять лауреата «Нобелівської премії з економіки», як неофіційно називають премію Королівського банку Швеції з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. Сам Нобель у своєму заповіті премії з економіки не передбачив.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі й Осло.

XS
SM
MD
LG