Доступність посилання

ТОП новини

Мінінформполітики закликає світову спільноту допомогти у звільненні Сущенка


Роман Сущенко
Роман Сущенко

Міністерство інформаційної політики України закликає уряди країн, ОБСЄ, неурядові й інші правозахисні організації негайно втрутитися в ситуацію і домогтися від Росії звільнення українського журналіста Романа Сущенка.

Мінінформполітики у своїй заяві назвало незаконним затримання й арешт в Москві спеціального кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ». «Роман є власним кореспондентом Національного інформаційного агентства «Укрінформ» в Парижі з 2010 року. Абсолютною нісенітницею є заява російських спецслужб про нібито належність Романа Сущенка до будь-яких військових підрозділів або структур Міністерства оборони України», – заявили в міністерстві.

«Ми розглядаємо цей інцидент, як черговий приклад порушення Російською Федерацією базових прав і свобод людини. Такі дії є неприйнятними в сучасному світі й потребують негайної реакції світової спільноти», – додали у МІП і закликали Росію дотримуватися Загальної декларації прав людини і Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод.

Директор «Укрінформу» Олександр Харченко заявив, що з Романом Сущенком поки що поспілкуватися не вдалося. «Працюємо – адвокат Фейгін, дипломати, колеги-журналісти. На жаль, як і передбачав Фейгін, з яким вночі ми терміново укладали угоду і намагались запобігти подальшому утриманню Романа в СІЗО, вранці вони швидко «склепали» рішення суду про двомісячний арешт. З Романом нам поки що поспілкуватись не вдалось», – написав він у Facebook.

Раніше негайно звільнити журналіста Росію закликало МЗС України.

2 жовтня громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українського журналіста видання «Укрінформ» Романа Сущенка за звинуваченням у «шпигунстві» і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в’язниці.

Згодом стало відомо, що Сущенка затримали у столиці Росії Москві 30 вересня. У Федеральній службі безпеки Росії звинуватили його у шпигунстві, заявивши, що журналіст є «полковником, співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

Захищати журналіста за клопотанням його родини і «Укрінформу» буде адвокат Марк Фейгін. Він поки що чекає дозволу від СІЗО «Лефортово» на зустріч із підзахисним.

Роман Сущенко працює в інформагенції «Укрінформ» з 2002 року, з 2010-го є власним кореспондентом агентства у Франції.

XS
SM
MD
LG