Доступність посилання

ТОП новини

Нищук: Україна стикається з труднощами напередодні суду в справі про «скіфське золото» у Нідерландах


Євген Нищук
Євген Нищук

Міністр культури Євген Нищук заявляє, що Україна стикається з труднощами напередодні суду у справі «скіфського золота», що розпочнеться в Нідерландах 5 жовтня.

«Є дуже багато перешкод, доходить до блокування. Я не хочу зараз розповідати, але є проблеми з наданням віз, є складнощі безпосереднього перебування в Нідерландах», – зазначив міністр і додав, що дехто з членів української делегації досі не має віз.

«Російська Федерація активно включилася в цей процес, я думаю, з відповідними спецслужбами», – додав міністр культури.

Російська сторона ніяк не коментувала заяву українського міністра.

5 жовтня в Амстердамі відбудеться судове засідання у справі за позовом України до Музею Алларда Пірсона (Нідерланди) щодо повернення української колекції експонатів, серед яких, зокрема, артефакти зі скіфського золота.

Предметом суперечки є експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», що тривала в амстердамському музеї у 2014 році. Виставка була сформована з експонатів 5 музеїв, з яких 4 – кримські. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію.

Відмову повернути колекцію Національному музею історії України нідерландська сторона мотивувала побоюванням про можливі претензії з боку кримських музеїв. Україна ж наполягає, що поки Крим окупований Росією, експонати не можна повертати на півострів, а треба передати безпосередньо державі Україна.

XS
SM
MD
LG