Доступність посилання

ТОП новини

МЗС очікує від спостерігачів ОБСЄ реакції на порушення бойовиками «режиму тиші» на Донбасі


Міністерство закордонних справ України очікує реакції Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на факти порушення режиму припинення вогню проросійськими бойовиками. Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій у понеділок.

«Очікуємо, що СММ ОБСЄ, відповідно до свого мандату, затвердженого рішенням постійної ради ОБСЄ, і пункту 11 Рамкової угоди Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів, невідкладно перевірить наведені факти порушень режиму припинення вогню, дасть їм об'єктивну оцінку і надасть вичерпну інформацію про результати розслідування до відома голів держав і урядів «нормандського формату», а також інших держав-учасниць ОБСЄ», – наголосили в МЗС.

У відомстві наголосили, що впродовж семи діб (23, 24, 26, 27, 28 вересня, а також 1 і 2 жовтня 2016 року) в районі Станиці Луганської і Петрівського, де заплановане розведення сторонами сил і засобів, проросійські бойовики порушили вимоги рамкової угоди щодо дотримання режиму припинення вогню на цих ділянках.

«Українською стороною було також зафіксовано непоодинокі випадки здійснення з боку незаконних збройних формувань обстрілів власних позицій з метою дискредитації Збройних сил України та звинувачення їх у порушенні режиму повного припинення вогню на цих ділянках», – йдеться у повідомленні. У МЗС заявляють, що Збройні сили України, натомість, не відкривають вогонь.

У МЗС України наголосили на готовності української сторони до відведення озброєнь у Станиці Луганській і Петрівському, відповідно до досягнутих у Мінську 21 вересня домовленостей.

СММ ОБСЄ наразі не коментувала наведених МЗС даних по ситуації на сході України.

3 жовтня штаб АТО та угруповання «ДНР» звинуватили одне одного у зриві розведення сил і техніки біля Петрівського на Донеччині. СММ ОБСЄ поки не наводила свою оцінку цієї ситуації.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. Наразі відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося лише у Золотому.

XS
SM
MD
LG