Доступність посилання

ТОП новини

«Уха для депутатів» врятувала електронне декларування?


Протест біля Верховної Ради. Київ, 3 жовтня 2016 року
Протест біля Верховної Ради. Київ, 3 жовтня 2016 року

«Нагодувати» депутатів ухою вирішили 3 вересня активісти біля будівлі комітетів Верховної Ради, провівши акцію «Депутати, ви уху їли?». Активісти антикорупційних громадських організацій протестували проти включення до порядку денного законопроектів, «які нищать антикорупційну реформу в Україні». Зокрема, законопроект голови фракції «БПП» Ігоря Гриніва, за їхніми словами, вбиває ідею електронного декларування. Активісти символічно зварили уху, і розлили її в склянки для всіх політсил у Верховній Раді. Пізніше Ігор Гринів відкликав проект закону.

​На порозі будівлі комітетів Верховної Ради активісти розклали казан із дровами та розпочали приготування ухи для депутатів.

«Зараз трохи ще закину цибульки, щоб додати смаку… Ми засипали риб’ячі голови, моркву, зелень, картоплю – як звичайно готується уха, бо ми вважаємо, що деякі депутати уху їли, а деякі депутати ще ні. Тому понесемо тим, хто сумнівається і може підтримувати ці ініціативи. Баночки стоять для всіх фракцій, які можуть потенційно проголосувати за ці рішення», – закидаючи інгредієнти до казану, зазначив представник Автомайдану Олексій Гриценко.

Активісти вимагали перед погоджувальною радою не включати до порядку денного сесії парламенту закони, які, на їхню думку, нищать антикорупційну реформу в Україні. Зокрема, проект закону голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Гриніва, який запропонував Верховній Раді заборонити оприлюднювати в деклараціях чиновників інформацію про подарунки, коштовності та готівку держслужбовців.

Акція протесту. Київ, 3 жовтня 2016 року
Акція протесту. Київ, 3 жовтня 2016 року

Найбільш страшний – закон лідера «БПП» пана Гриніва, який намагається сховати від публічного доступу ключові розділи декларації
Віталій Шабунін

«Найбільш страшний – закон лідера «БПП» пана Гриніва, який намагається сховати від публічного доступу ключові розділи декларації. Скільки готівки є в держслужбовців, кому вони позичають гроші, яке в них є дороге майно – від 5 тисяч доларів. Тобто все те, що дає нам чіткий сигнал, що ця людина – корупціонер», – говорить голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За його словами, реєструючи подібні законопроекти, влада «ходить по лезу ножа» і ставить під загрозу безвізовий режим ЄС для України, головною умовою якого є впровадження реформ.

​У свою чергу депутат від «Самопомочі», голова антикорупційного комітету парламенту Єгор Соболєв побачив у законопроекті чергову спробу депутатів «вирватися з лап законодавства» і уникнути відповідальності.

Вони дуже мріють переписати закон в останній момент і не відповідати за кримінальним кодексом за брехню в декларації
Єгор Соболєв

На його думку, закон про електронне декларування спочатку має повноцінно запрацювати, а вже потім до нього варто вносити правки.

«Я думаю, що є шанси заблокувати цей закон. Хоча поза сумнівом вони дуже мріють переписати закон в останній момент і не відповідати за кримінальним кодексом за брехню в декларації або за неможливість пояснити, що там написано», – говорить Соболєв.

Головне завдання законопроекту – боротися з корупцією, а не говорити про неї, наголошує його автор Ігор Гринів. За його словами, ту інформацію, якій він запропонував надати гриф «для службового користування», має вивчати не широкий загал, а НАБУ та інші антикорупційні органи. Оскільки останні зроблять це професійніше. Ба більше, зауважив він, дані можуть потрапити до рук «хуліганів чи грабіжників» й підвищити й без того «криміногенну ситуацію» в країні.

«Це стосується тільки готівкових коштів. І це стосується так званого рухомого майна, за виключенням транспортних засобів», – пояснює Гринів.

Втім, у пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що оприлюдненню не підлягатимуть відомості «про цінне рухоме майно, вартість та розмір отриманих подарунків, наявні грошові активи, у тому числі готівкові кошти, кошти, позичені третім особам, активи у дорогоцінних (банківських) металах, фінансові зобов’язання».

«Я навіть нікого в співавтори не брав. Я не думаю, що хтось захоче звинуватити мене в корупції, принаймні для мене це буде новина, бо я слідкую за своєю політичною кар’єрою і за своєю честю. Тому звинувачення в корупції дуже важко висовувати. Я пробую це зробити відкрито, і щоб дискусія довкола цього питання була професійна, а не акція протесту з матюками, як я сьогодні подивився», – сказав Ігор Гринів і зазначив, що законопроект є аналогом європейської практики.

Віталій Шабунін та Віталій Касько на акції протесту під Верховно Радою. Київ, 3 жовтня 2016 року
Віталій Шабунін та Віталій Касько на акції протесту під Верховно Радою. Київ, 3 жовтня 2016 року

«Пан Гринів намагається приховати рухоме майно держслужбовців»

Подарунки – це саме та графа у деклараціях високопосадовців, де журналісти часто знаходили значні суми і коштовності, зазначає журналіст програми «Схеми» Максим Савчук. Тому зміни до закону «Про запобігання корупції» – це спроба сховати інформацію в першу чергу від журналістів-розслідувачів, які вже сьогодні ставлять незручні запитання держслужбовцям стосовно їхніх обдаровувачів.

У Гринів, за інформацією журналіста Шалайського, є велика колекція ікон, які можуть вартувати дуже великі суми
Максим Савчук

«Пан Гринів намагається приховати рухоме майно держслужбовців. Хочу зазначити, що у пана Гриніва, за інформацією журналіста Олекси Шалайського, є велика колекція ікон, які можуть вартувати дуже великі суми. І також хотів би нагадати, що Віктор Янукович, який відомий своїм потягом до збагачення, зберігав гроші і в книжках, і в давніх іконах, і в решті речей, які знайшли в Межигір’ї після того, як він утік», – говорить журналіст.

Під кінець дня, вже після «ухи для депутатів», Ігор Гринів написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що після «складної» розмови з президентом Петром Порошенком він вирішив усе-таки відкликати законопроект.

Акція протесту. Київ, 3 жовтня 2016 року
Акція протесту. Київ, 3 жовтня 2016 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG