Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Україна-ЄС може відбутися наприкінці листопада – кореспондент


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Саміт Україна-ЄС може відбутися 24 листопада, повідомляє у своєму Twitter кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозв’як.

«Саміт ЄС-Україна в Брюсселі, швидше за все, відбудеться в кінці листопада, можливо, 24-го», – написав він.

Офіційного підтвердження чи спростування цієї інформації поки що немає.

Минулого місяця міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що саміт Україна-Європейський союз, який двічі переносили цього року, може відбутися в жовтні або листопаді 2016 року. За його словами, на саміті може бути оголошено про безвізовий режим з ЄС.

Наприкінці минулого місяця комітет Європарламенту із громадянських свобод і внутрішніх справ підтримав надання Україні безвізового режиму.

Згідно з процедурою, тепер після голосування у парламентському профільному комітеті мають розпочатися переговори між Європарламентом, Радою ЄС і Єврокомісією щодо остаточного рішення, яке надалі має бути ухвалене на пленарній сесії Європейського парламенту, орієнтовно у жовтні, і згодом затверджене Радою міністрів ЄС.

Водночас не виключені й затримки: наразі у ЄС панують дві ідеї – не ухвалювати «безвізу» жодній країні без доповнення про тимчасове призупинення його дії в разі, якщо у цьому режимі помічені грубі порушення. З іншого боку, тривають обговорення можливості електронної реєстрації людей перед поїздкою до ЄС: тобто, режим – безвізовий, однак кожен охочий відвідати Шенгенський простір буде змушений попередньо зареєструватися в інтернеті.

У разі схвалення остаточних рішень щодо скасування віз Європарламентом і Радою ЄС, українці, в яких є біометричний паспорт, матимуть змогу в’їзду до ЄС без візи на 90 днів протягом 180 днів, із бізнесовими, туристичними або сімейними цілями.

XS
SM
MD
LG