Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ присудив «в’язневі Болотної» компенсацію 12500 євро


«В’язні Болотної» (Ярослав Бєлоусов – другий зліва)
«В’язні Болотної» (Ярослав Бєлоусов – другий зліва)

Європейський суд із прав людини 4 жовтня частково задовольнив скаргу Ярослава Бєлоусова, засудженого в Росії до позбавлення волі у «Болотній справі», і зобов’язав російську владу виплатити йому компенсацію в розмірі 12500 євро.

Суд вирішив, що вирок щодо Бєлоусова за звинуваченням в «участі у масових заворушеннях» порушив його право на свободу зібрань. ЄСПЛ визнав, що на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року відбувалися акти насильства, але як організатори акції протесту, так і більшість демонстрантів у них участі не брали. Суд також зазначив, що права Бєлоусова порушувалися в ході утримання під вартою і суду над ним. Всього було порушено чотири статті Європейської конвенції про захист прав людини, йдеться в рішенні.

Бєлоусова у 2014 році засудили до двох років і чотирьох місяців позбавлення волі. Він вже вийшов на свободу.

У жовтні минулого року ЄСПЛ задовольнив скарги ще трьох колишніх «в’язнів Болотної» – Леоніда Ковязіна, Артема Свелова й Іллі Гущина.

Влада Росії вважає події на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року масовими заворушеннями. За звинуваченням в участі в них або в насильстві по відношенню до поліцейських до відповідальності притягували понад 30 людей, частина з них були амністовані, інші вже відбули покарання. Кілька людей залишаються під вартою. Виправданий ніхто не був.

XS
SM
MD
LG