Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з фізики отримають 3 вчених за дослідження «дивних станів» матерії


Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з фізики за 2016 рік трьом вченим «за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії».

Згідно з оголошенням, половину премії отримає Дейвід Таулесс (Університет штату Вашингтон, Сіетл, США), другу половину – Данкан Галдейн «Принстонський університет, Нью-Джерсі, США) і Джон Майкл Костерліц «Університет Брауна, Провіденс, Род-Айленд, США».

Як заявили в Нобелівському комітеті, вчені «відкрили двері до невідомого світу, де матерія може набувати дивних станів».

Лауреати «використали передові математичні методи для вивчення незвичайних фаз, або станів, матерії, таких як надпровідники, суперрідини або тонкі магнітні плівки», йдеться у повідомленні.

Сума Нобелівської премії становить вісім мільйонів шведських крон, це приблизно 960 000 доларів.

Минулого року Нобелівську премію з фізики за 2015 рік отримали канадський вчений Артур Макдональд і його японський колега Такаакі Кадзіта за вивчення нейтрино – субатомної частки з масою, близькою до нуля, що рідко взаємодіє з іншими частинками матерії.

Протягом 1901–2015 років були присуджені 109 Нобелівських премій із фізики.

Нобелівський тиждень почався 3 жовтня з оголошення лауреата в галузі медицини і фізіології. Далі стануть відомі імена лауреатів премії з хімії, літератури і миру. Наступного тижня оголосять лауреата «Нобелівської премії з економіки», як неофіційно називають премію Королівського банку Швеції з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. Сам Нобель у своєму заповіті премії з економіки не передбачив.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі й Осло.

XS
SM
MD
LG