Доступність посилання

ТОП новини

Колишня помічниця Грановського, яка фігурує у справі НАБУ, звільнилася з ОПЗ


Колишній член правління «Одеського припортового заводу» Ольга Ткаченко
Колишній член правління «Одеського припортового заводу» Ольга Ткаченко

Наглядова рада «Одеського припортового заводу» припинила повноваження члена правління Ольги Ткаченко, йдеться в повідомленні ОПЗ в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку.

Відповідно до повідомлення, Ткаченко звільнили 3 жовтня за її власним бажанням. Новим членом правління обрали Володимира Вакеряка, який останні 5 років очолював вiддiл економiки ОПЗ.

Ольга Ткаченко перебувала на посаді від квітня 2015 року.

29 вересня програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший» опублікувала розслідування, в якому йшлося про перехід «Одеського припортового заводу» під контроль оточення президента. У тому числі у матеріалі повідомлялося, що Ольга Ткаченко фігурує у розслідуванні НАБУ щодо зловживань на ОПЗ компаніями, які можуть бути наближені до президентської політсили.

За версією НАБУ, вони заробляли на купівлі мінеральних добрив із заводу за заниженими цінами. Спершу контракт підписали з новоствореною фірмою Expotrade Global Limited (Гонконг), прямо пов’язаною з Ольгою Ткаченко, яка раніше працювала помічницею депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, близького до Ігоря Кононенка – армійського друга Петра Порошенка і заступника голови фракції БПП у Верховній Раді.

Після викриття у ЗМІ у 2015 році «Одеський припортовий завод» почав продавати свою продукцію іншій маловідомій фірмі, тепер уже британській Newscope Estates Ltd. За даними НАБУ, торік державний завод продав цій компанії карбамід на суму 1 мільярд 630 мільйонів гривень із 5-відсотковою знижкою. Це, власне, і завдало збитків заводу у вигляді недоотриманого прибутку, вважають у НАБУ.

У НАБУ підозрюють, що ця фірма також має стосунок до Ольги Ткаченко – під час обшуку у неї вдома був вилучений мобільний телефон – і отримане з мобільного листування, за даними детективів, свідчить про причетність Ткаченко до оборудки з Newscope Estates Ltd. Але Солом'янсьмий районний суд Києва відмовився долучити це листування як доказ, таким чином фактично вивівши соратницю Грановського з-під удару.

«Пана Грановського давно називають куратором судової, правоохоронної системи від Адміністрації президента. Мені важко уявити іншу людину, яка б могла повпливати на суддю, щоб той ухвалив таке рішення», – зазначив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

У коментарі програмі «Схеми» Олександр Грановський заперечує зв'язок із Ткаченко. «Ольга Ткаченко зараз до мене, як і багато років, не має ніякого стосунку», – заявив він.

Отримати коментар Ольги Ткаченко не вдалося – на дзвінки і повідомлення журналістів вона не відповіла.

XS
SM
MD
LG