Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ООН з прав людини закликає Раду безпеки обмежити право вето через Сирію


Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликає Раду безпеки вжити «екстраординарних кроків» задля припинення насилля у сирійському місті Алеппо, запровадивши ліміт на право вето.

«Рада безпеки повинна ухвалити умови щодо обмеження країнам, що мають право вето, на його застосування, коли є серйозні занепокоєння щодо вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи геноциду», – мовиться у заяві аль-Хусейна, оприлюдненій 4 жовтня.

На думку комісара, обмеження права вето для постійних членів Ради безпеки ООН дозволить направити справи щодо ситуації у Сирії до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Раніше вето щодо цього запроваджувала Росія, яка є ключовим союзником сирійського президента Башара аль-Асада.

У час, коли в ООН обговорили нові заходи щодо припинення вогню в Сирії, Москва і Вашингтон 3 жовтня обмінялися звинуваченнями щодо провалу їхніх дипломатичних зусиль з відновлення миру.

Вашингтон звинуватив Росію в невиконанні її зобов’язань за домовленістю про перемир’я в Сирії. Москва відповіла, що заява США про це «не може не викликати глибокого розчарування».

Перемир’я в Сирії, зокрема в місті Алеппо, про яке домовлялися Вашингтон і Москва раніше, минулого місяця було зірване. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину Алеппо, яку контролюють противники режиму і де живуть сотні тисяч цивільних. Цей наступ призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних руйнувань соціальних об’єктів.Попри широку міжнародну критику, і Дамаск, і Москва заявляють, що не зупинять цього наступу.

П'ятирічний конфлікт забрав життя понад 250 тисяч сирійців, біженцями чи вимушеними переселенцями стали близько половини довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG