Доступність посилання

ТОП новини

Захарова: заяви про обмеження права вето в Раді безпеки ООН – не справа секретаріату організації


Марія Захарова (фото архівне)
Марія Захарова (фото архівне)

Заяви про обмеження права вето в Раді Безпеки ООН не є компетенцією секретаріату організації. Про це російським ЗМІ у вівторок заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи пропозицію представника секретаріату ООН, комісара з прав людини до Ради безпеки щодо обмеження права вето через Сирію.

«Давати такі «цінні вказівки» постійним членам Ради безпеки ООН, та й взагалі країнам-членам ООН – це не справа секретаріату», – сказала Захарова.

За її словами, право вето – це не пільга чи питання використання своїх повноважень у власних інтересах, а питання балансу сил.

«Коли створювалася ООН, цей унікальний інструмент був розроблений і впроваджений, і зарекомендував себе протягом 70 років саме для того, щоб світ не втратив стратегічного балансу», – додала речниця МЗС Росії.

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн 4 жовтня закликав Раду безпеки вжити «екстраординарних кроків» задля припинення насилля у сирійському місті Алеппо, запровадивши ліміт на право вето. На думку комісара, обмеження права вето для постійних членів Ради безпеки ООН дозволить направити справи щодо ситуації у Сирії до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Раніше вето щодо цього запроваджувала Росія, яка є ключовим союзником сирійського президента Башара аль-Асада.

У час, коли в ООН обговорили нові заходи щодо припинення вогню в Сирії, Москва і Вашингтон 3 жовтня обмінялися звинуваченнями щодо провалу їхніх дипломатичних зусиль з відновлення миру. Вашингтон звинуватив Росію в невиконанні її зобов’язань за домовленістю про перемир’я в Сирії. Москва відповіла, що заява США про це «не може не викликати глибокого розчарування».

Перемир’я в Сирії, зокрема в місті Алеппо, про яке домовлялися Вашингтон і Москва раніше, минулого місяця було зірване.

П'ятирічний конфлікт у Сирії забрав життя понад 250 тисяч сирійців, біженцями чи вимушеними переселенцями стали близько половини довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG