Доступність посилання

ТОП новини

Поліція відкрила провадження у справі про фальсифікацію зламу системи е-декларування – Дрік


Олександра Дрік
Олександра Дрік

Управління Національної поліції у місті Києві відкрило кримінальне провадження у справі про фальсифікацію зламу системи е-декларування. Про це з посиланням на отриману відповідь від правоохоронців депутату Павлу Костенку повідомила голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік у Facebook.

«Ми місяць цього від них вимагали. Але розслідування розпочате не за фактом підробки і службового підлогу (ст. 358 і 366 КК), а за фактом несанкціонованого втручання (ст.361 КК). Тобто в Нацполіції не захотіли розслідувати злочин, з яким пов'язаний соратник Авакова Антон Геращенко, і тому придумали розслідувати те, чого ніколи не було?», – написала Дрік.

Наприкінці серпня народний депутат Антон Геращенко повідомив, що хакерам вдалося зламати систему е-декларування. Геращенко розповів, що в системі з'явилася декларація, заповнена невідомою особою від імені члена Нацагентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки про те, що він буцімто отримав 25 мільйонів гривень. Пізніше стало відомо, що підроблена електронна декларація, подана від імені Рябошапки, була підписана електронним ключем, створений держпідприємством «Українські спеціальні системи».

Голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік повідомила, що у заяві, надісланій народним депутатом Павлом Костенком, є докази вчинення посадового злочину невстановленими співробітниками державного підприємства «Українські спеціальні системи», які видали справжній цифровий підпис, що дозволив розмістити фіктивну декларацію в системі е-декларування.

«Перекваліфікація (тобто зміна норми Кримінального кодексу, яка визначає суть злочину і відповідно покарання за нього) – практика в найкращих «ментовських» традиціях. Розслідувати не зрозуміло що, аби показати процес активної роботи, але так, щоб потрібні люди не постраждали в результаті такого розслідування», – прокоментувала Дрік.

4 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило про тимчасове обмеження доступу до Єдиного державного реєстру декларацій. Доступ обмежиили через виникнення технічних проблем з електропостачанням держпідприємства «Українські спеціальні системи» (УСС), де розміщені сервери системи електронного декларування.

В агенції зазначили, що, за інформацією «УСС», цей збій в системі електропостачання усунуть найближчим часом, зараз проводяться аварійні роботи з відновлення функціонування системи.

1 вересня Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування.

XS
SM
MD
LG