Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан погодився допомогти ЄС у примусовому поверненні мігрантів


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Афганістан погодився допомогти Європейському Союзу у примусовому поверненні тисяч мігрантів шляхом видачі їм проїзних документів і прийняття на зворотні рейси. Угода була досягнута 4 жовтня під час конференції донорів щодо Афганістану в Брюсселі.

Згідно з умовами угоди, Кабул надаватиме проїзні документи протягом чотирьох тижнів для будь-якого афганського переселенця, щодо якого у ЄС буде рішення про повернутися додому, або ж ЄС зможе видавати свої власні проїзні документи таким особам.

Нинішня угода з Кабулом також передбачає, що мігрантів можуть повертати на батьківщину на регулярних авіарейсах або спеціально зафрахтованих літаках, з початковим лімітом в 50 вимушених переселенців на один рейс. ЄС при цьому має оплатити вартість повернення мігрантів, а аеропорт Кабула повинен створити спеціальний термінал для репатріантів.

Операції з репатріації через низку процедурних моментів раніше були неможливими, зокрема щодо осіб без паспортів.

За різними даними, у ЄС розглядають можливість повернення на батьківщину близько 80 тисяч афганських мігрантів. Минулоріч понад 170 тисяч афганських громадян звернулися за наданням притулку в ЄС, ставши другою за величиною групою після сирійців.

XS
SM
MD
LG