Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд у «справі Чийгоза» допитав 3 потерпілих, наступне засідання – 6 жовтня


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

В анексованому Криму в суді в рамках справи щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза допитали трьох потерпілих, наступне засідання призначили на 6 жовтня. Про це в twitter повідомив його адвокат Микола Полозов.

За його словами, у суді допитали членів «народного ополчення» Ігоря Рибалка і Георгія Кузнецова, також колишнього співробітника МВС України, а нині співробітника МВС Росії Олександра Белана.

Засідання відбулося без участі Чийгоза, суд не задовольнив клопотання про доставку підсудного до зали суду.

Ахтема Чийгоза затримали у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого» після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі. Ахтем Чийгоз на суді відмовився визнавати себе винним.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск на них. Також МЗС зверталося до міжнародного співтовариства, щоб ті застосували всі можливі види правового і політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова, а також звільнення всіх утримуваних українських політв’язнів і заручників.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG