Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти: Україна стала асоційованим членом CERN


Україна в жовтні стала асоційованим членом Європейського центру ядерних досліджень (CERN), після оплати членського внеску.

Згідно з оприлюдненим 5 жовтня повідомленням прес-служби Міністерства освіти і науки, керівник постійного представництва України при відділенні ООН й інших міжнародних організаціях у Женеві Юрій Клименко передав лист про нотифікацію угоди між Україною і CERN генеральному директорові Фабіолі Джанотті в Женеві (Швейцарія).

«Статус асоційованого члена CERN надає унікальну можливість для українських вчених отримувати досвід участі в передових дослідженнях, працювати у CERN як співробітники і брати участь у програмах розвитку кар’єри. Також це розширить доступ до проектів та освітніх програм CERN, сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації», – йдеться в повідомленні.

У Міносвіти зазначили, що, починаючи з 1 жовтня, науково-дослідні установи і підприємства України можуть брати участь у тендерах CERN і отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання.

Як асоційований член Україна може брати участь у всіх формах наукового співробітництва, можливих для членів CERN.

У повідомленні також йдеться, що в бюджет на 2016 рік були закладені витрати на сплату внеску, що дозволило нотифікувати угоду з 1 жовтня 2016 року.

CERN – це Європейська організація з ядерних досліджень, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, розташована у Швейцарії на кордоні з Францією. У CERN розташований великий адронний колайдер – найбільший експериментальний прискорювач частинок.

Наразі у цій організацію працюють 103 українських вчених.

3 жовтня 2013 року Україна підписала угоду про асоційоване членство в CERN. Угоду ратифікували, але процес повідомлення сторін про завершення процедур ще не відбувся, а також Україна так і не сплатила членський внесок.

XS
SM
MD
LG