Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: координатор ОБСЄ відвідає затриманих «ДНР» дітей


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Координатор ОБСЄ в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Тоні Фріш найближчим часом відвідає українських полонених на підконтрольних бойовикам територіях, зокрема, підлітків, яких угруповання «ДНР» звинувачує в диверсійній діяльності, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

«Найближчим часом українських бранців в ОРДЛО відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Фріш. Він передасть їм листи і передачі від родичів, ми про це домовилися», – повідомила Геращенко на своїй сторінці у Facebook після завершення засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 5 жовтня.

За її словами, досягнута домовленість, під час візиту на окуповану територію Фріш відвідає дітей в СІЗО.

«Другою ключовою темою зустрічі була тема неприпустимості втягування дітей у конфлікт. Українська сторона гостро поставила питання про долю підлітків, проти яких в ОРДО порушено «кримінальну справу», яких звинуватили в «диверсії». Ми розцінюємо цю ситуацію як провокацію проти дітей, порушення Конвенції прав дитини та принципу заборони втягувати дітей в конфлікти», – написала вона.

Геращенко повідомила, що українська сторона зажадала надати інформацію про долю дітей. «Отже, діти і досі за гратами, вони затримані, їх звинувачують у «диверсії», «шпигунстві» й іншій маячні. А ще представники ОРДО заявили, що відео допиту і зізнань дітей виклали в мережу на прохання і з дозволу їхніх батьків», – повідомила вона.

Вона зазначила, що Київ докладає всіх зусиль, щоб підлітків відпустили.

Також Геращенко повідомила, що українська сторона порушила питання незаконного вивезення на територію Росії українських дітей в прийомних сім’ях, і уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська «вкотре передала списки цих дітей з вимогою надати інформацію про їхню долю і місце перебування».

12 вересня бойовики «ДНР» заявили, що викрили мережу «диверсантів», в яку входили виключно підлітки, нібито «завербовані Службою безпеки України». Підлітків звинуватили у тому, що вони протягом року підривали автомобілі, будівлі і військові частини на окупованій території. В інтернеті бойовики виклали відео, де діти зізнаються і каються у скоєному.

У СБУ назвали це черговим інформаційним «вкиданням» сепаратистів. Як заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, заява про викриття «агентів-диверсантів» українських спецслужб вже не викликає ажіотажу в угрупованні «ДНР», сепаратистам тепер потрібно більше, щоб сколихнути громадську думку. За словами Ткачука, бойовики нічого оригінального не придумали: залучати дітей – це частина кремлівських сценаріїв. Подібне, за його словами, було в історії про «розп’ятого хлопчика» в Слов’янську.

XS
SM
MD
LG