Доступність посилання

ТОП новини

«Вакцинуйтесь на здоров’я!» – посли Канади та США в Україні


«Вакцинуйтесь на здоров’я!» – посли Канади та США в Україні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Проблему з нестачею вакцин в Україні вирішують за підтримки міжнародних партнерів, зокрема, на медичні реформи постійно надають фінансування уряди США та Канади. У ЮНІСЕФ, якому МОЗ доручив закупівлю вакцин, заявляють, що пишаються тим, що відтепер холодильники в українських поліклініках заповнені необхідними вакцинами, і батькам лише потрібно йти вакцинувати дітей. У свою чергу, посли США та Канади наголошують, що планову імунізацію в Україні потрібно відновлювати, тим більше, що тепер вакцини є, і вони розвезені по регіонах України.

​Питання відновлення довіри українських батьків є ключовим у підвищенні рівня імунізації в Україні, заявили посли Канади та США під час відвідування однієї з дитячих поліклінік у Києві. Рівень імунізації серед дітей в Україні є одним із найнижчих у світі, за даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Я вірю, що ця система буде утривалена і «удомашнена» в Україні
Роман Ващук

«Пані Уляна Супрун і її команда разом із міжнародним товариством зробили вже все, щоб відновити довіру, щоб кожен батько, мама, тітка, бабуся, дідусь могли прийти до поліклініки і знали, що там є вакцини, вони зберігаються в належних умовах і що їх безплатно можна отримати для кожної дититини. Це надзвичайно важливо і на цю осінь, і на наступний рік і на всі роки. Я вірю, що ця система буде утривалена і «удомашнена» в Україні», – сказав Роман Ващук, посол Канади в Україні.

Роман Ващук
Роман Ващук

Бюджет на закупівлю ліків у 2017 році збільшився вдвічі порівняно з минулими роками, що забезпечить належне фінансування для закупівлі і потрібної кількості вакцин для дітей, і необхідних ліків для хворих на СНІД і туберкульоз, заявила Марі Йованович, посол США в Україні. США та Канада продовжують надавати фінансову підтримку для відновлення рутинної імунізації в Україні. Під час спалаху поліо минулого року Канада закупила вакцини для України, а США надали ЮНІСЕФ 1 мільйон доларів на кампанію підтримки подолання поліомієліту. Цього року уряд США надав 800 тисяч доларів на проведення інформування батьків та навчання медиків із питань імунізації, а уряд Канади підтримав заходи на зміцнення «холодового ланцюга» – спеціального транспортного режиму для розповсюдження вакцин у всіх областях України.

Марі Йованович
Марі Йованович

«Минулого року немовля, народжене в Україні, не мало таких же можливостей, як немовля будь-де у світі, отримати щеплення від дуже страшних хвороб. Тому зараз приємно зітхнути з полегшенням, бачачи полиці холодильників, заповнені вакцинами, бачити дітей, які отримують свою дозу вакцини, щоб бути захищеними від хвороб. І дуже важливо, щоб уряд України прикладав зусилля до налагодження прозорої системи державних закупівель і створення активної і прозорої агенції закупівель. Пишаємось тим, що ми можемо разом із посольством Канади, міською владою Києва, ЮНІСЕФ та МОЗ та іншими партнерами продовжити підтримувати цю медичну програму», – сказала Марі Йованович.

Вакцин достатньо, а як десь нема – звертайтесь у МОЗ

Зараз вакцин достатньо, щоб забезпечити планову імунізацію в Україні на 4–6 місяців наперед, заявляють у МОЗ. Зокрема, довгоочікувана вакцина БЦЖ вже розвезена по всіх медичних закладах України, сказала Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України. На зекономлені гроші завдяки міжнародним закупівлям ліків та вакцин МОЗ планує придбати ще більше ліків, а на 2017 рік вже виділено 5,9 мільярда гривень на закупівлю, порівняно з 3 мільярдами на 2016 рік, сказала керівник МОЗ.

Уляна Супрун
Уляна Супрун

«Ідіть до поліклінік і педіатрів і просіть вакцини. Якщо чомусь у вашому місті, вашому селі чи поліклініці нема вакцин, звертайтеся напряму у МОЗ. Ми будемо шукати їх. Ми можемо зробити перерозподіл, якщо є забагато вакцин в одному (місці) і нестача в іншому», – сказала Уляна Супрун.

За данними МОЗ, в Україні станом на 2016 рік тільки 30% дітей повністю вакциновані від кору, 10% – від гепатиту B та лише 3% – від дифтерії, коклюшу та правця. Зараз по всій Україні є всі необхідні вакцини, а тому тепер потрібно закликати батьків робити дітям вакцинацію, сказала Джованна Барберіс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні.

У 2015 році МОЗ передав закупівлі ліків і вакцин міжнародним організаціям. Як результат, були укладені договори з трьома міжнародними організаціями – Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), ПРО ООН і Crown Agents, визначеними Кабінетом міністрів України, та перераховано кошти на забезпечення ліками за 12 державними програмами на загальну суму 2,197 мільярда гривень.

Усю інформацію стосовно наявності по регіонах вакцин можна знайти на сайті МОЗ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG