Доступність посилання

ТОП новини

Світлана Алексієвич: Савченко потрібна власна команда інтелектуалів


Світлана Алексієвич
Світлана Алексієвич

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури за минулий рік Світлана Алексієвич побувала в Празі і в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що влада в Білорусі намагалася лякати народ в своїй країні українським Майданом. Також Алексієвич, яка брала активну участь в міжнародній кампанії за звільнення Надії Савченко, каже, що колишній льотчиці, а нині депутату-політику потрібна своя команда, в якій мають бути інтелектуали. Також Алексієвич в Празі також сказала, що метою Кремля й досі залишається утримання України в своїй орбіті, оскільки Росія повністю не розпрощалась з імперською ідеєю.

Світлана Алексієвич була в Празі якраз у 80-річницю чеського лідера, драматурга і дисидента комуністичних часів Вацлава Гавела і сказала, що Чехії повезло, що на її чолі був інтелектуал.

Алексієвич активно цікавиться політичним життям – зокрема в Україні. Вона пильно стежила за українською Революцією гідності, але вважає, що влада в Білорусі спекулювала на страхах людей перед революційними змінами.

Справа в нових людях. А нових людей немає!
Світлана Алексієвич

«Ну, спочатку після Майдану люди злякалися. І наша влада (білоруська) скористалася цим і ще більше налякала людей. І це страшно. Я можу сказати, що сама я не прихильниця революцій, бо революції практично нічого не дають окрім крові і хаосу. Адже справа в нових людях. А нових людей немає! Чому програли з перебудовою? Бо ми говорили про свободу, а вільних людей не було. Ніхто не знав що це таке, як це повинно бути. Ми будували те, що знали, і вийшло тому так», – каже Алексієвич в інтерв’ю Радіо Свобода.

Мені навіть здається, що суспільство нині розумніше за владу
Світлана Алексієвич

«Але зараз, мені здається, такий час, що багато людей їздили, бачили, думали… Ось я розмовляю з людьми і є дуже багато людей, які думають. Мені навіть здається, що суспільство нині розумніше за владу. Набагато розумніше за владу! Народ вже порозумнішав, багато чого зрозумів і з ним треба чесно говорити», – додає письменниця.

Світлана Алексієвич брала активну участь в кампанії за звільнення української льотчиці, депутата парламенту Надія Савченко, яку майже два роки утримувала в ув’язненні Росія. Надія Савченко вже декілька місяців на волі і зробила вже самостійні кроки в політиці. Що Світлана Алексієвич думає про Савченко-політика?

Надії (Савченко) треба було створювати свою партію, створювати свій рух і збирати довкола нього справді розумних людей
Світлана Алексієвич

«Я думаю, що Надія, якби вона була готова до такої політичної ситуації, до політичного життя, могла б бути таким героєм, який залишився б і щось міг би зробити в Україні, але якби в неї була команда. Якби довкола неї були б інтелектуали, які б їй допомагали. А так вмикаються тільки її гасла, вона цілковито самотня – навіть у своїй партії вона самотня, бо Тимошенко є людиною з власними амбіціями. От Надії треба було створювати свою партію, створювати свій рух і збирати довкола нього справді розумних людей», – радить Алексієвич Савченко-політику.

«А те, що вона пропонує і її звинувачують у зраді… Ну, я пам’ятаю, я читала, що її, мовляв, «обробили» в полоні… Я думаю, що в силу навіть того, що вона бачила кров, бачила хлопців, які страждають… В принципі, це підкаже їй правильне рішення – згадаємо тих же Троцького й Леніна і Брестський мир – тобто, ми здаємо частину території, але зберігаємо революцію оскільки ми все одно не переможемо, але можемо щезнути», – говорить письменниця.

Тобто, йдеться про компроміс – чи так варто розуміти заяви Савченко?

«Компроміс, – пояснює Алексієвич. – І так само й сьогодні, той компроміс, який Надія пропонує і на який можна було б піти, і згодом стати сильною державою і питання якось би вирішилось – і, скорше за все, дипломатичним шляхом».

Алексієвич про дії Путіна в Україні та Сирії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

В Україні ось вже понад два роки триває війна з різною інтенсивністю на сході. Що переслідує Кремль своїми діями на Донбасі? Як це розуміє письменниця Світлана Алексієвич?

«Що стосується України, то мета Путіна була зрозумілою. Не відпустити Україну, захопити – якщо можливо – Україну, тобто залишити її разом. Бо що таке Росія без України? Без України Росії немає в тому імперському розумінні, з яким вона не прощається», -– сказала в Празі письменниця-лауреат Нобелівської премії.

(В матеріалі використані інтерв’ю Світлани Алексієвич в Празі Білоруській редакції Радіо Свобода та програмі «Настоящее время»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG