Доступність посилання

ТОП новини

Спільна слідча група щодо MH17 так і не отримала від Росії обіцяних нових даних – речники


Спільна слідча група представляє проміжні результати розслідування, Нівегейн, Нідерланди, 28 вересня 2016 року
Спільна слідча група представляє проміжні результати розслідування, Нівегейн, Нідерланди, 28 вересня 2016 року

Спільна слідча група, яка розслідує в Нідерландах збиття малайзійського авіалайнера рейсу MH17 2014 року над окупованою частиною Донбасу, внаслідок чого загинули 298 людей, поінформувала, що досі так і не отримала від Росії нових радарних даних, про наявність яких і передачу їх слідству Москва твердила ще у вересні.

Як повідомив журналіст і медіаменеджер Христо Ґрозев, власник низки засобів інформації в Нідерландах, Болгарії та інших країнах, а також один із учасників групи громадянських розслідувань Bellingcat, представник Спільної слідчої групи підтвердив йому, що там не отримали від Росії ніяких нових радарних даних і знають про їхнє «існування» тільки з російських засобів інформації.

Також видання «Європейська правда» інформує, що з такою ж заявою виступив речник прокуратури Нідерландів, під егідою якої працює слідча група, Вім де Брейн в ефірі українського «Радіо ЄС – Європейської станції». За його словами, які наводить видання, заяви Міністерства закордонних справ Росії, що Москва вже надала міжнародній слідчій групі первинні радарні дані стосовно збиття малайзійського «Боїнга-777» над Донецькою областю, не відповідають дійсності.

28 вересня міжнародна Спільна слідча група, що працює під егідою прокуратури Нідерландів, оголосила перші проміжні підсумки розслідування збиття літака рейсу MH17. За даними слідства, зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії і повернута до Росії відразу після збиття. Місцем запуску ракети слідчі назвали околиці селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія тоді перебувала й перебуває донині під контролем підтримуваних Росією сепаратистів. Водночас слідчі заявили, що наразі не можуть говорити про участь Росії як держави у збитті літака. За їхніми словами, встановлення винних у трагедії стане наступним етапом слідства.

Того ж дня, 28 вересня, Міністерство закордонних справ Росії вельми критично висловилося про оприлюднені в Нідерландах проміжні результати розслідування, назвавши слідство «упередженим і політично мотивованим» і заявивши, що воно «самочинно призначає винного і вигадує бажані результати». В Москві висловили сподівання, що «після того, як російська сторона передала до Спільної слідчої групи такі неспростовні докази, як первинні радіолокаційні дані, … ситуація зміниться».

Про несподівано знайдені первинні радарні дані, що стосуються збиття літака, в Росії заявили за кілька днів до презентації слідства, 22 вересня. Цих даних слідство понад два роки без успіху домагалося від Росії, та там весь час стверджували, що не зберегли їх. За твердженням Москви, ці виявлені нині дані нібито доводять, що пуску ракети з Первомайського не могло бути. Слідчий комітет Росії пообіцяв передати їх Спільній слідчій групі.

Раніше Росія багато разів ішла на різноманітні кроки, щоб перешкодити цьому розслідуванню, а також попередньому, технічному, яке було завершене минулого року. Зокрема, Москва висувала різні версії того, хто і як міг збити літак, але щоразу складала вину на Київ. Крім того, Росія багато разів оприлюднювала сфальсифіковані «докази», що мали «підтвердити» її позицію, яку широко просували в російських засобах інформації.

XS
SM
MD
LG