Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Римі під посольством Росії вимагали звільнити журналіста Сущенка


У Римі поблизу посольства Росії в Італії активісти української спільноти провели мітинг-протест із вимогою негайно звільнити журналіста Романа Сущенка та інших українських політв’язнів у Росії.

Кількадесят людей із синьо-жовтими прапорами зібралися під гаслами: «Свободу українським в’язням у Росії!», «Українці Італії об’єднані за батьківщину і проти російської агресії!». В руках маніфестантів були антивоєнні плакати і портрети ув’язнених у Росії українських громадян: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Юрія Солошенка й інших.

Приводом для чергової акції протесту римських українців став арешт кореспондента агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві 30 вересня за нібито шпигунську діяльність. Але окрім вимоги звільнення в’язнів, маніфестанти закликали президента Росії Володимира Путіна припинити переслідування кримськотатарського народу, нагадавши про заборону Меджлісу в окупованому Криму.

Розповівши італійською мовою про неправомірну, на їхню думку, поведінку Росії в Україні, активісти звернулися до італійської громадськості із закликом: «Не зупините Путіна зараз – потім буде пізно!»

Голова оргкомітету «Римський Майдан» Олесь Городецький під час акції нагадав про 10-і роковини загибелі російської опозиційної журналістки Ганни Політковської, яку вбили в Москві 7 жовтня 2006 року. «Якби тоді міжнародна спільнота дослухалася до викривальних фактів про режим Путіна, то не було б нині війни в Україні і бомбардувань у Сирії», – переконаний український громадський діяч в Італії Олесь Городецький.

Раніше українська громада Рима неодноразово пікетувала російське посольство з вимогою звільнення Надії Савченко та припинення російської агресії на батьківщині. Щоправда, подальші політичні акції в Італії збирають чимдалі менше число людей.

XS
SM
MD
LG